Print

Recept: Sinterklaas Cake met kruidnoten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Hebben jullie ook zo’n zin in Sinterklaas vieren? Ik wel, want dit jaar staat deze Sinterklaas Cake met kruidnoten op tafel! Onze nieuwe favoriet, maar ook heerlijk als toetje met een bolletje ijs! Ga jij hem ook maken?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 1 hours 15 minutes
  • Total Time: 1 hours 35 minutes
  • Yield: 12-14 personen 1x
  • Category: Sinterklaas
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr fijne suiker
  • 185 gr roomboter
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 1 tl amandel extract
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 6 el vers geperste sinaasappelsap (of melk)
  • 170 gr zelfrijzend bakmeel
  • 80 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr chocolade kruidnoten
  • 2 el amandelschaafsel

Extra:

  • keukenmixer, met bischopsspatel of garde,
  • ronde springvorm van 24 cm doorsnede
  • (of gebruik een langwerpig cakeblik van 28 cm lang)
  • zilverfolie

Instructions

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  1. Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  2. Klop de boter, suiker en zout zacht en romig met een handmixer, dit duurt ongeveer 10 minuten.
  3. Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Achtereenvolgens voeg je de speculaaskruiden, amandelextract en sinaasappelsap toe aan het cakebeslag.
  4. Tot slot meng je het zelfrijzend bakmeel en amandelmeel + bakpoeder in en kommetje. Voeg vervolgens in (drie) delen toe en spatel dit zachtjes door het botermengsel. Schep er tot slot de kruidnoten doorheen.
  5. Vul het cakeblik met het beslag en strijk glad met een spatel. Dek de springvorm licht af met folie en bak de Sinterklaas cake in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten.
  6. Haal de Sinterklaas cake uit de oven, verwijder het folie en bestrooi de bovenkant van de cake met het amandelschaafsel. Daarna stop je de taart weer de oven in gedurende 45 minuten. (Totale baktijd is dus 1 uur en 15 minuten.)
  7. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de Sinterklaas cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty