Print

Recept: Romige mungbonensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Een heerlijke, hartverwarmende soep met peulvruchten om bij op te warmen. Deze romige mungbonensoep heeft een Indiaas tintje en kun je dus een soort ‘dal’ van maken.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: soepen
  • Cuisine: INDIASE keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram (gedroogde) mungbonen*
  • 2 witte uien
  • 1 prei
  • flinke duim verse gember (ongeveer 5 cm.)
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml. kokosmelk
  • 2 groentebouillonblokjes
  • ½ el. kerrie (Madras) kruiden
  • 1 tl. komijnzaad
  • 2 el. amandelschaafsel
  • Verse koriander (ongeveer 3 takjes)
  • Peper en zout
  • 3 el. kokosolie (om te bakken)

Benodigdheden:

Instructions

  1. Breng in een flinke pan water aan de kook samen met 1 groentebouillonblokje. Voeg de mungbonen toe en kook ze in 30 minuten gaar. 
  2. Snij ondertussen de verse gember en knoflook heel fijn en de ui en prei in smalle halve ringen. Verwarm de kokosolie in een pan op zacht vuur. Voeg de knoflook, gember, kerrie en komijnzaad toe en verwarm een minuutje (dit ruikt zo lekker…). Voeg de versnipperde ui en prei toe, roer alles goed door elkaar en zet het vuur iets hoger.
  3. Als de ui en prei licht beginnen te kleuren voeg je 400 ml. water, de kokosmelk en het andere groentebouillonblokje toe. Breng alles aan de kook en laat zachtjes doorkoken. 
  4. Zodra de mungbonen gaar zijn giet je ze af en voeg je ze toe aan de pan met soep. Kook nog 5 minuten zachtjes door. 
  5. Rooster ondertussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel (schud regelmatig zodat het niet aanbrand) en snij of knip de verse koriander alvast fijn. 
  6. Zodra de mungbonensoep klaar is, kun je hem met een staafmixer of in de blender/keukenmachine tot een egaler mengsel vermalen. Ook kun je hem als een grove soep laten zoals hij is. Ik heb de soep wel gemixt, maar niet te lang zodat er nog voldoende bite overbleef. 
  7. Proef de mungbonensoep en voeg naar smaak nog een snuf zout en/of peper toe. Serveer de soep met het amandelschaafsel en de verse koriander eroverheen gestrooid.

Eet smakelijk!

Groetjes, Nanda

Notes

*Check altijd even de verpakking en bereidingswijze voor (gedroogde) peulvruchten. Sommige merken dien je namelijk een dagje of nachtje voor te weken in water. Anderen kunnen zo in de pan en worden in 30 minuten tot een uur (of twee) gaar gekookt.