Print

Pompoen Pasteitjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • paar ijsklontjes
  • 100 ml water
  • 350 gram tarwebloem + extra voor uitrollen
  • 3 el. bruine (riet)suiker
  • ¼  tl. zout
  • 250 gram KOUDE roomboter
  • 1 groot ei
  • 2 el. melk

Voor de vulling:

  • 75 gr. bruine (riet)suiker
  • ½ tl. gemalen kaneel
  • 3 mespuntjes gemberpoeder
  • 2 mespuntjes kruidnagelpoeder
  • 2 snufjes geraspte nootmuskaat
  • 250 gr. pompoenpuree

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak (optioneel)
  • bakpapier
  • bakkwast
  • deegpers (optioneel)

Instructions

  1. Stop de ijsklontjes bij het water en laat een beetje smelten. Het water dient echt ijskoud te zijn voor gebruik.
  2. Stop meel, de helft van het suiker en zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes van 1x 1 cm en voeg toe aan de bloem. Wrijf alles met je vingers – of met behulp van een keukenmixer met deeghaak – tot een kruimelig deeg. Kneed er dan lepel voor lepel het ijswater door. Je hebt 6 – 10 eetlepels benodigd maar zorg er voor dat het deeg niet te vochtig of kleverig wordt.  Leg het deeg in een afsluitbare bak of zak in de koelkast gedurende 1 uur.
  3. De tussentijd kun je eventueel gebruiken om pompoenen te roosteren voor de vulling 😉
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Splits alvast het ei over twee kommetjes. Voeg aan de eidooier tevens de melk toe.
  5. Voor de vulling roer je de pompoenpuree door de suiker, kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Zet eventjes apart.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit op een met bloem bestoven ondergrond. De plak dient 2 -3 mm dik te zijn. Steek hier cirkels uit van 10 – 12 cm doorsnede. Tip van Betty: Gebruik een ronde deegpers (empanada of pasteitjesvorm), de onderkant is om de rondjes mee te steken. ALs het goed is kun je 12 stuks uit het deeg halen. 
  7. Leg elk deegrondje op de pers. Bestrijk de rand dunnetjes met eiwit. Plaats dan 1 eetlepel van de pompoenpuree in het midden en vouw de helft van de lap over de vulling zodat je halve cirkels krijgt. Druk de randjes voorzichtig aan en plaats op de bakplaat.
  8. Kerf met een scherp mes in het midden van de bovenzijde een bliksemschicht en aan weerszijden een klein sneetje.
  9. Roer de eierdooier door de melk en bestrijk hiermee de bovenzijden van de pompoen pasteitjes. Bestrooi vervolgens met de overgebleven suiker.
  10. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pumpkin pasties gedurende 20 – 25 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Je kunt ze lauwwarm maar ook volledig afgekoeld eten.

Mischief Managed!

Notes

Maak een Harry Potter filmavond helemaal compleet met tevens de volgende recepten uit het boek ‘Kookschool voor Potterheads’:

  • Mevr. Wemels gehaktballetjes – pagina 50
  • Pompoen Pasteitjes – pagina 90
  • Blauw-rode Koorts Fondant (uit de winkel van Fred & George) – pagina 121
  • Chocoladekikkers – pagina 117
  • Schotse eieren – pagina 16 (of zie dit recept)
  • Amortentia Liefdesdrank (met vodka) – Pagina 130