Print

Recept: Marokkaanse 1000-gaatjes pannenkoek (Baghrir)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Baghrir is een soort pannenkoek uit de Marokkaanse keuken. Het is licht sponzig en ook beter bekend als de Marokkaanse 1000-gaatje pannenkoek doordat hij vol luchtbelletjes zit. Baghrir serveer je bijvoorbeeld met roomboter of honing. Maar olijfolie en suiker is ook favoriet. Zelf maak ik het liefst onderstaande honing-boter want die is perfect qua smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 60 minuten
  • Cook Time: 30 minuten
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Marokkaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor het Baghrir beslag:

  • 250 gram fijne tarwe griesmeel
  • 100 gram tarwebloem
  • 1 el. bakpoeder (ca. 15 gram)
  • 1 el. vanille suiker (ca. 12 gram)
  • 1 el. droge gist (ca. 9 gram)
  • 1 tl. zout (ca. 5 gram)
  • 600 ml lauwwarm water (niet te heet dus!)
  • optioneel: zonnebloemolie, voor het bakken.

Voor erbij:

  • 100 gram roomboter
  • 60 gram honing
  • 1 el. oranjebloesemwater

Extra:

  • blender (of hoge kan met staafmixer)
  • anti-aanbak koekenpan, doorsnede 20 cm (of gebruik een bakplaat)
  • sauslepel of maatbeker ¼ cup
  • keukenpapier
  • theedoek

Instructions

  1. Stop alle ingrediënten voor het BAGHRIR beslag – met uitzondering van de zonnebloemolie – in een blender. Plaats de deksel en mix op vol vermogen gedurende  1 minuut.
  2. Laat het beslag in de blender staan gedurende 60 minuten zodat de gist zijn werk kan gaan doen. Dit beslag hoeft dus niet in de koelkast. 
  3. Ondertussen ga je de honing-boter gaan maken. Smelt hiervoor de roomboter op laag vuur in een steelpannetje. De boter zal licht borrelen en er komen witte bestanddelen (vlokken) boven drijven. Deze schep je af en gooi je weg. Laat de boter vervolgens nog 1o minuten op het vuur staan. Je bent dus eigenlijk zelf ‘ghee’ aan het maken. Zet daarna het vuur uit en laat 20 minuten afkoelen. Roer dan pas de honing en oranjebloesemwater er doorheen en schep het mengsel in een kommetje.
  4. Voor het bakken van de 1000-gaatjes pannenkoeken dien je een koekenpan of bakplaat goed en lang te verwarmen op medium vuur gedurend een paar minuten. Normaliter wordt Baghrir zonder enige olie of boter gebakken, maar dit hangt echt van je koekenpan af. Die van mij zijn al wat ouder en ik gebruik een drupje olie en wrijf dit kort uit met een keukenpapiertje. Een licht ingevette koekenpan dus.
  5. Zet de blender heel eventjes op de ‘Pulse’ stand zodat het beslag nog even 1x goed wakker geschud wordt en weer egaal wordt. Schep vervolgens 2 sauslepels of 1x maatbeker ¼ cup met beslag in de koekenpan en laat deze uitlopen tot een pannenkoek van 12-18 cm doorsnede (hele bodem dus).
  6. Tijdens het bakken zullen er ontzettend veel gaatjes verschijnen. Wacht even tot de bovenzijde volledig gestold is en schep dan de Baghrir uit de pan op een ruim (serveer)bord. Je dient de Marokkaanse pannenkoek dus niet om te draaien of aan de andere kant te bakken! Dek vervolgens het bord af met een theedoek om ze lekker warm te houden.
  7. Voor het serveren rangschik je de baghrir mooi overlappend in een cirkel op een serveerbord. In het midden ontstaat dan een ruimte om het kommetje met honing-boter te plaatsen. Neem er omheen plaats, vouw je bahrir dubbel of scheur in stukken en dip in de zoete boter. 

Besaha! (Eet smakelijk!)

Groetjes Betty

Notes

Stapel de Baghrir na het bakken nooit meteen op elkaar want dan plakken ze vast. Laat even een rondje liggen onder de doek, en na de volgende rondje gebakken te hebben kun je ze voorzichtig (overlappend) stapelen.