Print

Recept: Kip in Oestersaus met broccoli

Speciaal voor het Chinese nieuw jaar ging ik aan de slag met een heerlijk recept voor kip in oestersaus! Het is echt zo’n recept dat je zou verwachten bij de afhaal Chinees, maar dan vele malen gezonder en lekkerder! Heerlijk met gestoomde broccoli en natuurlijk serveer je hem met gestoomde rijst of gekookte dunne noodles. Het kiprecept is overigens glutenvrij en boordevol smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met kip
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gr kippendij
  • 1 el medium dry sherry (of gebruik rijst azijn)
  • 1 el (donkere) sojasaus
  • 1 el maizena
  • 1 broccoli
  • 2 el neutrale olie
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte gember
  • 180 gr dunne (rijst) noodles

Voor de saus:

  • 3 el oestersaus
  • 2 el sherry (of gebruik rijst azijn)
  • 1 el (donkere) sojasaus
  • 4 el afgekoelde kippen bouillon (60 ml)
  • 1 el honing
  • 1.5 el maizena

 

Instructions

  1. Klap de kippendijen uit en leg plat neer. Snijd in repen van ca 1 cm en daarna in stukken van 1-2 cm. Stop daarna in een kom en meng met de sherry, sojasaus en maizena. Schep goed om zodat alles bedekt is en laat marineren.
  2. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en vervolgens door de helft (of in kwarten)- je maakt hier soort hapklare stukken van. De stam heb je niet nodig. (Maak hem schoon en vries hem in voor bijv. broccolisoep maken)
  3. Stop de broccoli in een ruime koekenpan (of wok) en vul aan met water tot alles voor de helft onder staat. Plaats een deksel (of ruim bord) op de pan. Breng aan de kook en laat een halve minuut doorkoken cq. stomen. Draai daarna de broccoli om met een spatel en stoom de andere zijde ook een halve minuut. Giet daarna de broccoli af en laat uitdampen. Veeg de pan schoon.
  4. Om de saus te maken meng je in een kommetje de oestersaus met de sherry, sojasaus, kippenbouillon en honing. Meng hier met een vork de maizena doorheen maar zorg er voor dat je geen klontjes meer over hebt.
  5. Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Let op ! deze hebben vaak enkele minuten benodigd. Giet daarna af, spoel na met koud water en laat uitlekken.
  6. Verwarm de olie in de koekenpan (of wok) op hoog vuur. Leg de gemarineerde kip stukken hierin en laat 1 minuut bakken (niet roeren!). Draai daarna om en laat de andere kant ook 1 minuut bakken. 
  7. Voeg daarna de knoflook en gember toe aan de pan en schep deze kort om met de kip om de smaken los te laten komen.
  8. Schenk daarna de saus erbij en laat zachtjes inkoken op medium vuur. Dit duurt echt maar een paar minuten. 
  9. Tot slot schep je de broccoli door de kip en saus heen. Eventueel voeg je ook de gekookte noodles toe, maar je mag deze ook als bedje in een serveerschaal plaatsen en de kip in oestersaus en broccoli hier bovenop serveren. 

Eet smakelijk!

Notes

Ook lekker: top het gerecht af met een in ringen gesneden bosuitje en een eetlepel krokant gebakken plakjes knoflook (van de toko). Een beetje fijngehakte koriander kan ook!

Keywords: kip, oestersaus, Chinees, broccoli, noedels, maizena, sherry