Print

Recept: Kaneelbroodjes maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens de feestdagen maak je deze bijzondere luchtige en smakelijk kaneelbroodjes voor het hele gezin. Deze zoete broodjes met kaneel en rozijnen worden ook wel ‘Cinnabons’ genoemd en zijn een heerlijk ontbijt of tussendoortje. Serveer bij een kopje koffie of thee, of neem ze mee voor onderweg. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 90 min
  • Cook Time: 30 min
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten deeg:

  • 250 ml volle melk
  • 10 gram droge gist korrels
  • 525 gram bloem (+ extra voor uitrollen),
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 80 gram roomboter, gesmolten

Ingrediënten vulling:

  • 100 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram fijne suiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 100 gram rozijnen

Voor de ‘Icing’ glazuur (optioneel):

Extra:

  • ovenschaal 35 x 25 cm
  • 12 eetlepel (zonnebloem)olie, voor invetten

Instructions

  1. De avond vantevoren: verwarm de melk kort in een steelpannetje tot max. 40 graden celcius. Voeg dan de gist toe en roer goed door om op te lossen. Laat 10 minuten staan zodat de gist kan activeren en begint te bubbelen.
  2. Zeef de bloem boven een kom en meng met het zout en de suiker. Maak een kuiltje in het midden van de bloem, en breek hierin de eieren.Voeg het gistmengsel toe en klop een paar minuten met een handmixer met deeghaken. Giet dan de gesmolten boter er in een dun straaltje bij.
  3. Giet in een schone kom de olie en leg hier het deeg in. Draai de kom rond en smeer het deeg aan de buitenzijde helemaal in met de olie (dit voorkomt plakken in de kom). 
  4. Dek de kom nu af met een vochtige handdoek en laat 60 minuten rijzen op een warme plek.
  5. Bestrooi een werkblad of aanrecht met een klein handje bloem, en druk hier het deeg op uit. Gebruik genoeg bloem om vastplakken aan vingers en aanrecht te voorkomen. Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van 25 x 35 cm (net zo groot als mijn ovenschaal dus).Bevochtig een strookje aan een lange zijde met wat water. Smeer de rest van de lap in met de boter.
  6. Mix in een aparte kom 200 gram suikermix met het eetlepel kaneelpoeder en spreid dit uit over de boter (vermijd de vochtige rand!). Verdeel de rozijnen hier ook overheen.
  7. Rol de lap voorzichtig op, en druk het uiteinde goed dicht. (de vochtige strook zorgt ervoor dat het deeg goed hecht). Snijd de rol nu in 12 of 15 gelijke stukken en zet deze met een snijkant omlaag, in een met olie ingevette ovenschaal (25 x 35 cm). Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het deeg de hele nacht rijzen in de koelkast.
  8. De volgende morgen: Haal de ovenschaal minstens een half uur van tevoren uit de koelkast (om op kamertemperatuur te komen). Verwarm de oven voor op 195 graden (175 hete lucht). Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de kaneelbroodjes in 20-25 minuten af. Laat de daarna een beetje afkoelen, maar serveer nog een beetje warm. In principe hebben ze niks ‘extra nodig, maar met roomboter of ander zoet beleg zoals homemade jamkun je er nog wat extra’s aan toevoegen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Voor Same-Day bereiding:

In plaats van het deeg een hele nacht in de koeling te laten rijzen, kun je het deeg bij stap 6 opnieuw afdekken met de vochtige doek en nog eens 45 minuten laten rijzen op een warme plek. Bak de kaneelbroodjes daarna direct af in de oven volgens stap 7. Handig voor op bijv. zondagochtend, als je wat meer tijd over hebt voor de bereiding.