Print

Recept: Indische Pasteitjes met gehakt (Pastel Goreng)

Deze Indische pasteitjes met gehakt worden ook wel ‘halve maantjes’ genoemd en zijn naar familie recept van mijn schoonfamilie. Het gehakt wordt op smaak gebracht met ui, selderij en ketjap. Tevens worden er worteltjes, doperwtjes en chinese vermicelli aan toegevoegd. Het maakt een heerlijk hartig hapje voor elk moment van de dag! In Suriname zijn dit ook heel bekende hapjes overigens.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 14 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 30 stuks 1x
  • Category: borrelhapjes
  • Method: frituren
  • Cuisine: Indonesische keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram So-oen Chinese vermicelli (glasnoedels).
  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 5 takjes selderij, fijngehakt
  • 100 gram doperwten, voorgekookt
  • 100 gram wortel, geraspt
  • 2 eieren, hardgekookt
  • 2 el ketjap manis
  • 12 tl sambal oelek
  • 1 bouillonblokje, verkruimeld

Voor het pastei deeg:

  • 1 kilo bloem
  • 6 eieren
  • 250 gram roomboter
  • snuf zout
  • 100 ml koud water
  • 1 losgeklopt eiwit, voor dichtplakken (bloempapje kan ook).

Extra:

  • bolzeef
  • wok
  • deegroller
  • plantaardige olie, om te frituren
  • halve maan vormpers

Instructions

  1. Breng je een pannetje water aan de kook voor de vermicelli. Check de verpakking, meestal hoeft dit slecht 2 minuten te koken. Giet daarna af in een bolzeef en spoel goed na met koud water, dit voorkomt plakken. Laat uitlekken. Knip daarna met een schaar in stukken van 5 cm.
  2. Verhit een scheutjes olie in de wok en bak het gehakt rul. Voeg de uien toe en bak tevens glazig. Daarna gaan de selderij, doperwten en wortels in de pan en bak dit mee gedurende een 5 minuten zodat de groenten zacht worden.
  3. Hak de ei in stukje en voeg samen met de vermicelli toe aan de wok. Breng het geheel op smaak met de ketjap, sambal en bouillonblokje. Schep het geheel goed om en bak nog een eextra paar minuten door. Zet daarna het vuur uit om wat af te koelen.
  4. Maak daarna het pastei deeg voor alle ingrediënten – behalve het eiwit –  hiervoor samen te kneden tot een bal. Dit kan zeker met de hand, maar een keukenmixer met deeghaak is makkelijker. Rol daarna het korstdeeg goed uit met een deegroller en steek rondjes uit ter grootte van een pasteitje. In mijn persset is dit de grootste pers, maar je kunt ook een schoteltje (van de thee of koffie) aanhouden.
  5. Plaats een rond lapje deeg in de pers. Bevochtig de rand met behulp van je vinger met het eiwit. Lepel er een wat vulling in het midden – niet teveel anders krijg je de pastei niet mooi dicht. Gebruik de pers om daarna goed dicht te knijpen. Ga zo door tot je al het deeg hebt gebruikt. Heb je nog een beetje vulling over? Dit is ook lekker om zo op te lepelen als snackje voor je harde werken 🙂
  6. Verwarm een flinke laag olie in een frituurpan en frituur de Indische pasteitjes in de olie tot ze mooi goudbruin zijn. Laat daarna even uitlekken op keukenpapier. Serveer direct!

Selamat Makan! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt er ook voor kiezen de deegkorst de vervangen door (diepvries) hartige taart deeg. Vul de pasteitjes met het gehakt-groente mengsel zoals beschreven en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de bovenzijde in met een losgeklopt ei en bak gedurende 20 -25 minuten of tot ze goudbruin zijn op 200 graden (180 hetelucht).

Keywords: pastei, korstdeeg, hartige taart, deeg, gehakt, wortel, selderij, doperwten, indisch