Print

Recept: Franse uiensoep maken

Uien zijn heel het jaar door verkrijgbaar een soep gemaakt van uien kun je dan ook heel het jaar door maken. Dit is in ieder geval een recept voor een heerlijke klassieke Franse uiensoep geserveerd met een kaas crouton, dat is een gebakken stokbroodje met gruyere kaas uit de oven. Bon Appetit!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 - 6 personen 1x
  • Category: soepen
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 700 gr uien
  • 40 gr roomboter
  • 1 tl suiker
  • 2 el bloem
  • 1 L runderbouillon
  • 1 dl witte wijn (of extra bouillon)
  • 1 laurierblaadje
  • peper & zout

Voor de kaas croutons:

  • 46 dikke plakken (volkoren) stokbrood
  • geraspte gruyere kaas

Instructions

  1. Pel de uien, snijd overlangs door en vervolgens in ringen. Verhit de boter in een soeppan, voeg de uienringen en suiker toe en bak de uien op laag vuur gedurende 15 minuten. De uien dienen zacht, lichtbruin en gekarameliseerd te zijn dus blijf tussendoor regelmatig roeren.
  2. Bestrooi de uien met de bloem en verhoog het vuur naar middelmatig. Bak de bloem mee gedurende 3 minuten mee.
  3. Blus het geheel af met de bouillon en witte wijn. Voeg het laurierblaadje toe en breng het geheel aan de kook. Dek de pan af met de deksel en laat de soep op middelmatig vuur 20-25 minuten zachtjes doorkoken. Breng daarna op smaak met peper & zout.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden of gebruik de grill stand. Schep de Franse uiensoep uit in kommen. Plaats in elke kom een dikke plak stokbrood in de soep. Bestrooi het brood vervolgens royaal met kaas en schuif een bakplaat met de gehele kommen en al in de oven om de kaas te grillen. Serveer direct!

Bon Appetit!

Groetjes, Betty

Notes

TIP voor als je deze soep voor een groter gezelschap maakt of simpelweg de kaas croutons eerder op de dag wilt voorbereiden. Verdeel de dikke plakken stokbrood over een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrooi het brood met de kaas en grill deze gedurende een paar minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is. Laat vervolgens op de bakplaat afkoelen buiten de oven. Na het uitscheppen van de soep plaats je dan direct een kaas crouton in elke kom, in de soep en serveer direct.

Keywords: soep, uien, bouillon, bloem, stokbrood, kaas