Print

Recept: Daging Roedjak (uit de slowcooker)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is natuurlijk de tijd van het jaar om je slowcooker weer even aan het werk te zetten. Een Indisch stoofvlees gerecht zoals deze Indische Daging Roedjak nog vele malen lekkerder door een bereiding in de Crock-Pot. Met een pittige en kruidige saus van kokosmelk, tamarinde, kurkuma, chilipepers en gember moet dit wel een onweerstaanbaar gerecht zijn. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 6 uren
  • Total Time: 6 uur en 15 minuten
  • Yield: 3-4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: slowcooker
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 700 gram sukadelappen
  • 1 el tamarinde 
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • duimpje gember
  • 12 el Sambal Oelek
  • 1 el gemalen kurkuma
  • 3 stengels citroengras (sereh)
  • 3 kemiri noten
  • ½ tl zout, meer naar wens,
  • 200 ml kokosmelk
  • seroendeng, ter garnering

 

Extra:

  • koekenpannetje
  • slowcooker
  • hakmolentje (of gebruik een staafmixer)

Instructions

  1. Als eerste ga je de kemiri noten roosteren in een koekenpannetje. Doe dit zonder olie of boter en gedurende een paar minuten en tot ze een beetje beginnen te kleuren. Dit doe je omdat deze noten soms een beetje giftig kunnen zijn. Zet daarna het vuur uit.
  2. Snijd de sukadelappen in blokken van 2 -3 cm. Stop in de slowcooker en verdeel goed over de bodem. Lepel hier de tamarinde over heen.
  3. Snipper de uien en strooi over het vlees. Pel de knoflook en snijd in stukken. Schil de gember en snijd in stukjes. Stop de kemiri noten, knoflook, gember, sambal, kurkuma en zout in een hakmolentje, voeg een scheutje water toe en maal tot een pasta. Giet dit over het vlees. 
  4. Kneus de citroengras stengels en leg er een knoop in. Plaats deze ook in de slowcooker tussen het vlees. Overgiet het geheel met de kokosmelk en zorg dat alles net onder staat. 
  5. Plaats de deksel op de slowcooker, zet de instelling op ‘HOOG‘ en de timer op 6 uur. Breng daarna pas eventueel op smaak met zout als je dat nodig vindt.
  6. Verwijder de knopen citroengras en serveer de `Daging Roedjak met een beetje seroendeng (gebakken kokos & pinda’s) er over. 

Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Eventuele vervangingsopties voor dit recept: 

  • Vervang de tamarinde door gelijke hoeveelheid granaatappel melasse.
  • Een duimpje verse gember kun je vervangen door 2 – 3 theelepels gemalen gemberpoeder.
  • Geen citroengras stengels in huis? Boen een limoen schoon onder de kraan en schil een paar repen van de schil,  het liefst zonder het ‘wit’ en leg deze tussen het vlees in de slowcooker.
  • 200 ml kokosmelk kun je vervangen door 40 gram santen + 160 ml water.
  • Je kunt de kemiri noten ook vervangen door macadamia noten. Deze hoef je niet vooraf te bakken.