- Verwarm de oven voor op 150 graden ( 135 hetelucht). Vet de ramequins in met een beetje boter en zet apart.
- Schenk de slagroom in een pannetje. Snijd de vanille peul in de lengte door en schraap het merg er uit *. Voeg het merg toe aan de slagroom en verwarm dit op middelhoog vuur maar breng het net aan tegen de kook. Laat daarna op laag vuur trekken gedurende 5 minuten en zet daarna het vuur uit.
- Klop met de hand ondertussen de eidooiers los met de fijne suiker tot het ‘bleker’ en in hoeveelheid verdubbeld is.
- Voeg vervolgens de warme room in een dun straaltje bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Giet vervolgens de roomvulling in de ramequins. Plaats de ramequins in een ruime ovenschaal en vul de schaal met gekookt water totdat de ramequins voor de helft onder staan.
- Plaats de ovenschaal voorzichtig op een rooster in het midden van de oven en bak de room creme bakjes gedurende 40 – 45 minuten in de oven. De bovenkant dient gestold te zijn maar hij mag voor de rest nog ‘wiebelig’ zijn. Haal de ramequins uit de waterbak en plaats op een rooster. Laat ze gedurende 30 minuten afkoelen. Dek daarna de schaaltjes af en zet in de koelkast om minstens 4 uren helemaal af te koelen en op te stijven. (Hele nacht kan dus ook!)
- Vlak voor het serveren roer je de suikers voor de topping door elkaar en bestrooi de ramequins elk met een eetlepel suikermix. Verwarm de suikerlaag met behulp van een kleine gasbrander tot de suiker smelt. Laat daarna eventjes uitharden tot karamel. Tip van Betty: maak een dubbele hoeveelheid suiker topping en voer dit bestrooien en branden 2x uit voor een lekker dik krokant suikerlaagje.
- Heb je geen gasbrander? Verwarm dan de grill van de oven voor op de hoogste stand. Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met de suiker topping. Zet ze op een rooster in de hoogste rail – net onder de grill dus – en laat deze de suiker bruin kleuren. Let op! dit heeft vaak maar een minuutje nodig! Serveer direct!
Eet smakelijk! groetjes, Betty