Print

Recept: Cookie Croissant a.k.a. ‘Crookie’

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De nieuwste ‘Viral Croissants’ vind je momenteel in Parijs. Deze zogehete ‘Crookie’ is een kruising tussen een croissant en een chocolate chip cookie. De croissants worden gevuld met koekjesdeeg, maar het wordt ook gebruikt als topping. Lekker met wat pure chocolade er nog overheen en een beetje poedersuiker om het geheel af te maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: bakken
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 6 stuks Roomboter Croissants *
  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram fijne suiker
  • 200 gram (patent) bloem
  • 1 tl. vanille extract
  • ½ tl. bakpoeder
  • ¼ tl. zout
  • 2 el. slagroom
  • 100 + 50 gram pure chocolade
  • poedersuiker (optioneel)

(* gebruik kant-en-klare croissants die nog paar minuten afgebakken dienen te worden – GEEN DIEPVRIES svp)

Extra:

  • keukenmixer met bischopsspatel (koekjesklopper)
  • bakpapier
  • klein spuitzakje (of zip-lock zakje)
  • kleine bolletjes ijsscoop

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de croissants overlangs doormidden en plaat op de bakplaat.
  3. Stop roomboter en de twee suiker soorten in de keukenmixer en mix gedurende 1 minuut op middelmatige snelheid tot een smeuig geheel. Voeg daarna bloem, bakpoeder, zout en slagroom toe en mix tot een samenhangend koekjes deeg.
  4. Ondertussen hak je de chocolade in stukjes. 100 gram hiervan gaat door het koekdeeg. De overige 50 gram gaat in een klein spuitzakje ter decoratie.
  5. Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken. Je kunt dit bijv. afwegen of gebruik een ijsscoop om bolletjes deeg te maken.
  6. Per ‘crookie’ heb je 1 ½ bolletje koekjesdeeg benodigd: prak 1 bolletje plat en beleg hier de binnenkant van de croissant van. Bedek met de bovenste helft en druk een beetje aan. Snijd ½ bolletje koekdeeg in 2 stukken en draai hier balletjes van. Druk deze plat en vouw ze over de uiteinden van de croissant. Herhaal deze stappen voor alle croissants.
  7. Bak de cookie croissants af in het midden van de oven gedurende 12-15 minuten. Laat daarna 10 minuten afkoelen op de bakplaat buiten de oven.
  8. Ondertussen verwarm je het spuitzakje met chocolade. Sluit het zakje en hang simpelweg in een mok met heet water. Kneed een beetje tussen de vingers en hang weer terug in het water tot alles gesmolten is. Knip een klein puntje van het zakje en trek mooie chocolade strepen over de chocolate chip cookie croissant. Laat opdrogen en bestrooi eventueel nog met een beetje poedersuiker. Serveer lauwwarm.

Bon apetit!

Notes

Bewaaradvies:  de bolletjes koekjesdeeg kun je gerust nog een paar dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Invriezen (in bakje of diepvrieszakje) kan natuurlijk ook voor maximaal 2 maanden.

Ook lekker: Plaats de (ontdooide) bollen koekjesdeeg op een bakplaat en bak tevens 12-15 minuten af op 200 graden (180 hetelucht) voor verse chocolate chip koekjes. Laat ze volledig op de bakplaat afkoelen.