Print

Basis Recept: zoete Rijstepap maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zoete rijstepap is makkelijk om te maken maar tevens een lekker goedkoop ontbijt. Niet alleen in Nederland is het een bekend gerecht, maar ook in andere delen van de wereld is het een vullend gerecht om de dag mee te beginnen. Dit is in ieder geval het basis recept voor zelf zoete rijstepap maken en ik geef je er tevens nog een paar mooie variaties bij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Method: koken
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 200 gr dessertrijst (of risottorijst)
  • 1 liter volle melk
  • 3 el kristalsuiker (45 gram)
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout
  • 12 eetlepels ongezouten roomboter (optioneel)

Toppings:

  • lichtbruine basterdsuiker of
  • stroop en
  • vers fruit

Instructions

  1. Stop de rijst – zonder te wassen – samen met de melk in een kookpannetje. Voeg de kristalsuiker toe. Snijd de vanillepeul doormidden en schraap het merg uit en voeg toe aan de melk. (TIP: gebruik de uitgeschraapte peul om vanille suiker of vanille extract te maken.
  2. Plaats geen deksel op de pan en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat 14-15 minuten zachtjes doorkoken tot een rijstepap. Zet daarna het vuur uit.
  3. Wil je de rijstepap extra romig maken, dan kun je er ook voor kiezen om nog 1 – 2 eetlepels ongezouten roomboter door de pap heen te roeren, vlak voor serveren. Dit is tevens ook het moment om eventuele smaakmakers zoals rozenwater toe te voegen als je dat wilt.
  4. Schep daarna de pap uit de pan in kommen of mokken. Bestrooi direct met suiker of stroop of andere smaakmakers. Je kunt de zoete rijstepap daarna lauwwarm of afgekoeld serveren.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatie recepten:

In Noord Afrika en het Midden-Oosten is deze rijstepap ook populair als ontbijt en wordt Roz Bel Laban of Ros bil laban genoemd. Naast vanille en suiker worden daar ook vaak nog kaneel of nootmuskaat aan toegevoegd. Een theelepeltje rozenwater of oranjebloesem water door je gare rijstepap heen roeren zijn ook typische smaakmakers in Arabisch sprekende landen. Maak de rijstepap lekker luxe door er rozijntjes of nootjes (amandelen of pistache) bovenop te serveren voor extra bite, smaak en crunch. TIP: probeer ook eens deze Turkse rijstpudding genaamd Sütlaç