Print

Recept: Klassieke Brioche Brood maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor een klassieke briochte brood maak je met gist. Het deeg dient wel enkele uren te rijzen maar daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Besmeer met roomboter en bijvoorbeeld jam om op een typisch franse manier van te genieten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 uur en 40 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 3,5 uur (incl. rijzen)
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 3 el volle melk
  • 1 zakje gedroogde gist (of 15 gr verse gist)
  • 300 gr (patent) bloem
  • 50 gr fijne suiker
  • 1,5 tl zout
  • 100 gr zachte boter + extra
  • 3 eieren
  • optioneel: 1 tl oranje bloesem water
  • 2 el amandelschaafsel
  • beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen

Extra:

Instructions

  1. Verwarm de melk tot lauwwarme temperatuur (max 40 graden) in een pannetje. Stop hier de gedroogde gist en 1 tl. van de suiker bij en roer door elkaar.
  2. Stop de bloem in de mengkom van de keukenmixer. Voeg de suiker en de zout toe en roer het geheel door elkaar.
  3. Snijd de boter eventueel in blokjes. Breek de eieren in een kommetje en voeg hier eventueel 1 tl oranje bloesem water aan toe voor extra smaak.
  4. Maak nu en kuil in de bloem en giet hier de eieren in. Stop de boter erbij en schenk er nu tevens het gistmengsel bij. Plaats de deeghaak en kneed tot een soepel briochedeeg gedurende 5 – 10 minuten op middelmatige snelheid. Het deeg dient elastisch te zijn en los te komen van de mengkom.
  5. Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het deeg 40-45 minuten op een warme plek rijzen.
  6. Beboter ondertussen de briochevorm. Na de eerste rijs haal je het deeg uit de kom en kneed zachtjes door om de lucht er een beetje uit te halen. Trek een klein handje deeg er af (niet meer dan een kwart van het totale deeg!) en zet apart. Kneed de rest van het deeg tot een bal. Plaats in de briochevorm. Vorm van het restantje deeg tevens een bal en plaat bovenop, in het middel van de grote deegbal.
  7. Beboter nu een stuk huishoudfolie aan een kant en plaats deze bovenop de briochevorm. Laat het deeg nu, losjes afgedekt, nog eens 90 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Verwijder de folie, Kluts nu een extra ei goed door (of gebruik melk) en kwast hier de bovenkant van het brioche deeg mee in. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de brioche nu 30-40 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.
  9. Laat 5 minuten in de vorm staan en verplaats daarna naar een rooster. Je kunt de klassieke brioche zowel warm als afgekoeld eten.

Eet smakelijk!