Print

Recept: Vlechtbrood met brie en cranberry

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wil je een lekker hapje tijdens het kerstontbijt op tafel zetten? Maak dan dit vlechtbrood met brie, cranberry en walnoten in bladerdeeg! Een mooie combinatie van zoet en hartig in een!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 6-8 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Method: bakken
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 koelvers rollen bladerdeeg (40x24 cm)
  • 250 gr cranberry sauce (of gebruik een potje van bijv. Oceanspray)
  • 2 el gekookt water
  • 150 gr KOUDE roombrie
  • 60 gram gedroogde cranberry + extra
  • 45 gr gehakte walnoten + extra
  • ¼ tl kaneel
  • 1 ei

Extra:

  • broodbakblik of ovenschaal 35 x 25 cm
  • bakspray
  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hete lucht). Knip een stuk opgerold bakpapier op maat volgens de lengte van de vorm. Spray de vorm in met bakpapier en leg het vel er in, laat de zijden overhangen. Knip van het resterende stuk bakpapier twee stukken om de korte zijkanten mee te bekleden. Zet apart.
  2. Rol de vellen bladerdeeg af. Laat op het bakpapier liggen en leg plat op het aanrecht.
  3. Roer de cranberry saus los met het hete water. Besmeer beiden stukken bladerdeeg met de cranberrysaus. Snijd de brie in de lengte door de helft en vervolgens in kleine plakjes. Verdeel de plakjes over het deeg. Bestrooi vervolgens met de cranberries, walnoten en kaneel.
  4. Rol het bladerdeeg op – gebruik het vel bakpapier om steeds te rollen en aan te drukken – zodat je 2 korte dikke rollen van 24 cm krijgt. Druk de rand een beetje aan en plaats de naad onderop. Snijd met een koksmes de rollen in de lengte 1x door, maar houd 1 uiteinde ‘gesloten’.
  5. Plaats de twee ‘gesloten’ uiteindes over elkaar en vlecht ze om en om. Doe hetzelfde met de andere rol. Leg daarna naast elkaar in de bakvorm en vouw de uiteindes naar binnen. 
  6. Kluts het ei en besmeer hiermee de vlechtbrood. Wellicht heb je niet alles nodig. Strooi er nog wat extra cranberries en walnoten overheen. 
  7. Bak de vlechtbrood gedurende 45 – 50 minuten af in de oven, of in ieder geval tot de bovenkant mooi goudbruin is. (Tip: wordt het brood in jouw oven te donker, plaats dan eventueel een stuk zilverfolie op de bovenkant om verder verbranden te voorkomen). Haal daarna uit de oven en laat 5 minuten koelen in de vorm en til daarna het bakpapier er uit en laat verder afkoelen op een rooster. Serveer het vlechtbrood nog warm.

Eet smakelijk!

Notes

Heb je nog vlechtbrood met over? Laat volledig afkoelen en wikkel in in het bakpapier in een stuk zilverfolie. Je kunt deze gerust nog een dag, of twee, op het aanrecht bewaren. Warm eventueel nog een keer 10 minuten op in de oven op 180 graden (165 hete lucht)