Zelf desembrood maken is niet alleen heel leuk maar ook lekker voedzaam. In plaats van een witbrood maak je een Vezelrijker desembrood met roggemeel, volkoren tarwemeel, maar ook lijnzaad en sesamzaadjes.
Voor het actieve zuurdesem:
Voor het brooddeeg:
Extra:
Schep 100 gram zuurdesem af uit je basis voorraadpot. Voor het voeden voeg je hier 50 gram bloem en 50 gram water aan toe en laat 2 – 8 uren staan om in hoeveelheid te verdubbelen. Dit kan ook eventueel s’nachts en in de koelkast. Dan is je starter (de volgende ochtend) op zijn actiefst en kun je er brooddeeg mee maken. Vergeet niet je basispot ook weer aan te vullen natuurlijk.
Enjoy! Groetjes, Betty
Wil je liever helemaal een brood bakken van volle granen en rogge en daarmee het tarwebloem uit dit recept achterwege laten? Dat kan zeker, maar dan zul je ook iets meer water moeten gebruiken. Volkorenmeel en roggemeel nemen namelijk wat meer vocht op dan het fijne tarwebloem. Begin met een eetlepel extra water en kijk wat het deeg doet na het mixen en kneden.
Bakkersformule Betty’s Vezelrijker brood:
36% Roggemeel | 36 % Volkorenmeel | 28% Tarwebloem
70% water | 5,4 % lijnzaad | 1.8% zout