Print

Recept: Tulband met kersen (cake)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

We zitten middenin het seizoen van de kersen, dus ga ik vandaag aan de slag met deze Tulband met kersen cake. Het is een heerlijke luxe cake om van te smullen, met amandelen, Amaretto en overgoten met pure chocolade. Die wil jij ook gaan maken!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 10 minutes
  • Yield: 18 plakken 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor de kersen tulband cake:

  • 500 gram verse kersen *
  • 80 gr poedersuiker
  • 300 gr roomboter
  • 300 gr fijne suiker
  • snufje zout
  • 6 eieren
  • 1 el amaretto (of melk)
  • 225 gr bloem + extra
  • 75 gr amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder

Topping:

  • 100 gr pure chocolade
  • 2 el amandelschaafsel

Extra:

  • Tulband cakevorm
  • keukenmixer met garde
  • foodprocessor (of gebruik een blender of staafmixer)
  •  

Instructions

Voor dat je begint: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor ca 30 minuten van te voren uit de koeling.

  1. Ontpit de kersen. In het geval van kersen op siroop: giet deze af en laat compleet uitlekken. Stop de kersen met het poedersuiker in de foodprocessor en maal helemaal fijn. Het mengsel is nu vrij ‘nat’. Zet apart.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 150 graden (135 hetelucht). Beboter de tulbandvorm en ‘stof’ af met wat bloem. Zet apart.
  3. Klop de boter, suiker en zout zacht en romig met een mixer, dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe aan het boterbeslag. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Tot slot voeg je de amaretto toe, meng kort door en zet de mixer uit.
  4. Meng de bloem met het amandelmeel en bakpoeder in een kom en spatel dit door het botermengsel tot een samenhangend cakebeslag.
  5. Vul de tulbandvorm met een derde van het cakebeslag en lepel hier de helft van de kersenmix over. Gebruik een mes om beiden lagen een beetje door elkaar heen te ‘swirlen’ (zoals je bijv. ook bij Marmercake zou doen). Lepel vervolgens nog een derde van het cake beslag hierover heen en de overige helft van de kersenmix. ‘Swirl’ weer een beetje door elkaar met het mes en top tot slot af met het laatste deel cake beslag en strijk goed uit met een spatel. Je wilt her en der wat hapjes kers proeven en niet het cakebeslag uit balans brengen door teveel van het natte kersen mengsel door het bloemmengsel te mengen.
  6. Bak de tulband met kersen in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 15 minuten. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de tulband met kersen cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen en volledig af te laten koelen op een rooster.
  7. Ondertussen rooster je vast het amandelschaafel in een koeknpannetje zonder boter of olie. Smelt vervolgens 80 gram van de chocolade au-bain marie. Haal daarna van het vuur, voeg de overige 20 gram chocolade toe en roer goed door elkaar om de temperatuur wat omlaag te brengen. Schep daarna in een spuitzakje of ziploc zakje. Maak goed dicht en knip een klein puntje van het zakje er af.
  8. Trek wat strepen van gesmolten chocolade over de ‘bovenkant’ van de tulband. Bestrooi met de geroosterde amandelschaafsel. Laat de chocolade iets afkoelen en uitharden. Snijd daarna de tulband in plakken.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

*In plaats van 500 gr verse kersen, kun je ook ca 425 gr ontpitte kersen op siroop (uit pot) gebruiken. Dat is circa anderhalve pot. laat goed uitlekken om af te wegen.