Print

Thaise Hartige rijstepap (Jok / Congee)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wist je dat men in Thailand het liefst ontbijt met rijst. Gebakken maar ook verwerkt tot pap. Deze Thaise Jok of Congee is een hartige rijstepap, of soort soep met rijst en is erg lekker met gehaktballetjes en een beetje extra groenten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 30 - 60 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Thaise Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Ingrediënten rijstepap:

  • 200 gram (gebroken) Jasmijn rijst
  • 200 gram (varkens)gehakt
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte gember
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • snufje zout
  • witte peper

Optionele toppings:

  • bosui, in dunne plakjes
  • gember, in julienne reepjes
  • knoflook, in dunne plakjes, in een laagje olie gebakken/gefrituurd
  • verse koriander, fijngehakt
  • verse spinazie blad
  • taughe
  • een zachtgekookt of gepocheerd eitje

Extra:

Instructions

  1. Stop de rijst in een kookpan en voeg hier 1 liter water + snufje zout bij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de rijst garen gedurende 20 minuten. Tussentijds wel blijven checken en roeren om aanbranden te voorkomen. En je kunt gerust een kopje water toevoegen als de rijst te droog kookt.
  2. Ondertussen ga je de gehaktballen maken: Stop het gehakt in de keukenmachine, samen met de bruine suiker, verse koriander, knoflook, gember, maar slechts 1 eetlepel vissaus en 1 eetlepel soja saus. Breng op smaak met wat witte peper. Laat de machine een minuut draaien, totdat het gehaktmengsel goed vermengd is. Vorm hier, met natte handen, soepballetjes uit van 1-2 cm doorsnede.
  3. Voeg de gehaktballen bij de rijst in de pan en giet zo’n 3 kopjes water erbij, zodat alles weer onder staat. Je gaart de balletjes langzaam in het kookvocht van de rijst. En ondertussen geven de balletjes ook weer smaak af aan de rijstepap.
  4. In principe blijf je doorkoken totdat de balletjes gaar zijn en de rijst tot pap is gekookt. Voeg eventeel een extra kopje water toe, zodat je rijstepap niet droog kookt.
  5. Maak je geen zorgen, bij mij gaat er gerust 2 liter water (= 8 kopjes) bij, voor ik het gewenste eindresultaat te pakken heb.
  6. Serveer je Thaise hartige rijstepap met gehaktballetjes in een kom en strooi hier je favoriete toppings overheen. Maak er lekker een combinatie van, zodat je bij elke hap een andere topping kunt proeven.

Eet smakelijk

Notes

Heb je  ‘left-over’ rijst in huis? Dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken om deze Thaise hartige rijstepap te maken. Kort dan wel de gaartijd met de helft in.