Print

Recept: Tartiflette met spek en kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit gerecht is voor velen bekend van wintersport vakanties in Frankrijk! Tartiflette is een aardappelschotel uit de oven met spekreepjes en lekker veel kaas en ui.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 250 gram magere spekreepjes
  • optioneel: een glas droge witte wijn (bijv. Chardonnay),
  • 1 eetlepel gehakte peterselie,
  • 2x 500 gram aardappelschijfjes – voorverpakt, *
  • 200 gram crème fraîche,
  • 1 Reblochon kaasje á 400 gram,
  • peper & zout,
  • roomboter/olijfolie voor bakken en invetten.

(*TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil 1 kilo vastkokende aardappels, halveer deze en kook eerst 15 minuten voor. Giet af, laat uitdampen en snijd daarna in plakken van 1 cm dikte.)

Extra:

  • koekenpan,
  • Oven,
  • grote ovenschaal (of gebruik 2 kleintjes).

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hete lucht) en plaats het rooster net onder het midden. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
  2. Pel de uien, snijd deze overlangs door en snijd vervolgens in dunne, halve ringen. Pel de knoflook en pers deze uit.
  3. Verhit een klein beetje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de spekreepjes toe en bak mee gedurende 2-3 minuten. Optioneel: Schenk de wijn in de pan en laat deze verdampen tijdens het inkoken. Draai vervolgens het vuur uit en breng op smaak met een flinke snuf peper en de peterselie.
  4. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ovenschaal. Verdeel hier de helft van het ui-spekjes mengsel overheen. En lepel hier de helft van de crème fraîche overheen. Top af met de tweede helft van de aardappelschijfjes, het ui-spekjes mengsel en ook weer de crème fraîche. recept tartiflette franse aardappels met spekjes en reblochon kaas _ bettyskitchen _ kalkoen spekjes van dindesserecept tartiflette franse aardappels met spekjes en reblochon kaas _ bettyskitchen _ kalkoen spekjes van dindesseSnijd de Reblochon kaas overlangs doormidden en leg deze, met de snijkant omlaag, op de bovenste laag aardappels. Tijdens het smelten in de oven druipt de kaas er dan lekker tussendoor.
  5. Schuif de ovenschaal met tartiflette in de oven. Bak af gedurende 25-30 minuten. Serveer hierna de tartiflette direct. Serveer de ovenschotel eventueel met een simpele groene salade of zie ‘meer groenten tip’ hieronder.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Meer groenten tip: maak een volwaardige maaltijd van je tartiflette door 450 gram (diepvries) groente toe te voegen halverwege stap 4. Denk aan doperwtjes, snijbonen of ringetjes prei. Zorg ervoor dat je de groente even een paar minuten blancheert in kokend water. Giet af en druk overtollig vocht er uit. Verspreid deze groenten dan over de schaal, nadat je de ‘eerste’ laag compleet hebt opgemaakt. Daarna gaat de tweede laag met aardappels en spekjes etc erop en maak je het recept verder af zoals beschreven.