Print

Recept: Steak bereiden op de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met dit recept ga je zelf de lekkerste steaks op de barbecue bereiden! En in de video laat ik je zien hoe! Van simpelweg steak met peper & zout, maar ook met pittige espresso dry rub en gebakken in een gietijzeren pannetje met boter, rozemarijn en knoflook! Ga jij ook lekker gegrilde steaks maken?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 dag marineren
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 dag
  • Yield: 7-8 steaks 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: grillen
  • Cuisine: BBQ
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 runderlende (Rib Eye/entrecote) van ca 2.5 kilo
  • Peper & zout
  • keukentouw

Voor de Espresso Dry Rub (5 EL):

  • 2 el gebrande koffiebonen *
  • 1 el crushed chili’s
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl grof zeezout

(* of gebruik de inhoud van 1-2 espresso koffie capsules, die zijn al gemalen)

Voor de bereiding in het pannetje:

Extra:

  • Specerijen- of (elektrisch) koffiemolentje
  • (kleine) koekenpan
  • (kolen)barbecue

Instructions

  1. 24 uur van tevoren/18:00 uur: Haal de runderlende uit de koelkast en snijd de dikke vetlaag van de bovenkant af. Mocht je her en der nog dikke stukken vet tegenkomen snijd deze dan ook weg.  Snijd de runderlende vervolgens in dikke plakken steaks van 2,5 – 3 cm dikte.
  2. Bind je steaks op met behulp van keukentouw. Hoe dikker, hoe beter zeg maar. De steaks die je niet gebruikt dien je direct in te vriezen. De beste methode is vacumeren, maar insluiten door middel van een waterbad kan ook. Zie video.
  3. Normaliter breng je je vlees pas op smaak na het bakken. Maar voor deze steaks kun je ook de ‘Dry Brine‘ techniek, oftewel pekelen toepassen. Daarbij ‘marineer’ je steaks de dag van tevoren met zout. Je kunt ook een kruidenmarinade gebruiken waar zout aan is toegevoegd, zoals deze pittige espresso dry rub. Het zout lost op in de vleessappen die vrijkomen, maar deze trekken na een nachtje marineren ook weer terug in het vlees en worden dus meegebakken. Dit geeft NOG MEER smaak aan je vlees. 
  4. 1 uur van tevoren/17:00 uur. Steek de barbecue aan. Als de kolen goed branden schuif je deze naar een kant, zodat je een gedeelte vrij maakt voor INDIRECTE hitte . Steek vleesthermometers in elke steak en leg ze dus niet boven de kolen, maar ernaast. Verwarm ze tot een kerntemperatuur van 52 graden Celcius voor Medium rare Bij mij duurde dit ca 30 minuten. Haal daarna de steaks tijdelijk van de barbecue af.
  5. Strooi daarna wat extra kolen in de barbecue, verdeel ze weer goed over de bodem en maak hem klaar voor DIRECT HITTE. De barbecue moet echt goed heet zijn! Grill nu de steaks direct boven de hete kolen tot ze rondom helemaal donkerbruin zijn en voorzien van grill strepen. 
  6. Variatietip: stap 5 kun je ook in een vuurvast pannetje op de barbecue uitvoeren. Smelt flink wat boter in de pan, voeg een tak rozemarijn en een paar knoflooktenen toe. Laat goed heet worden en plaats dan de voorgegaarde steak hierin. Bak hem rondom aan in het pannetje terwijl je met een lepel steeds wat boter over de steak heen schept. 
  7. Haal de steaks van de barbecue en plaats op een snijplank. Snijd met een scherp mes, ‘op de draad’ in plakjes van 1 cm dikte en serveer direct.

Eet smakelijk!