Print

Recept: Spinazie curry met paneer (Palak paneer)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegetarische romige spinazie curry met paneer, wordt in India palak paneer genoemd.Het is een lekker snel te bereiden curry voor de doordeweekse dag en volledig vegetarisch. De curry bestaat o.a. uit spinazie, uien en yoghurt en is heerlijk met rijst en naan brood.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram paneer
  • 350 gram verse, gewassen spinazie
  • 2 witte uien
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • Een stuk gember, zo’n 2 bij 3 cm.
  • 75 ml. crème fraîche
  • 125 ml. volle yoghurt
  • 2 tl. garam masala kruiden
  • 1 tl. chilipeper (of meer naar eigen smaak)
  • Een flinke hand verse koriander
  • Peper en zout
  • Ghee (geklaarde boter) om te bakken
  • Naan en/of rijst om erbij de serveren

Instructions

  1. Bereid de naan en/of rijst volgens de gebruiksaanwijzing
  2. Blancheer de spinazie, op deze manier blijft de mooie, groene kleur en voedingsstoffen behouden. Dit doe je door een flinke pan water met wat zout aan de kook te brengen. Schep de spinazie erin, druk alle blaadjes goed onder water en kook het voor max. 3 minuten. Giet de spinazie dan direct af en spoel het af onder ijskoud water. Stop de spinazie in een kom, giet het resterende water eruit. Je hoeft het water er niet helemaal uit te drukken. Met een staafmixer of in de keukenmachine mix je het tot een egaal geheel.
  3. Snij de ui, knoflook, gember en tomaten heel fijn. Verwarm een flinke eetlepel ghee in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de uitjes totdat ze glazig zijn. Roer vervolgens de knoflook en gember erdoorheen en na een paar minuten ook de tomaat. 
  4. Vervolgens roer je ook de garam masala en chilipeper door de groenten en schep de spinaziesaus erdoorheen. Voeg een flinke snuf peper en zout toe en laat het op zacht vuur zachtjes pruttelen voor zo’n 10 minuten. 
  5. Ondertussen snij je de paneer in blokjes. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Verwarm ook wat ghee in en bak de paneer in een paar minuten aan alle kanten lichtbruin (en knapperig, jam!).
  6. Schep de crème fraîche, yoghurt, paneer en verse koriander door het spinazie-mengsel en verwarm de spinazie curry nog even kort. Breng het niet aan de kook.
  7. Serveer de spinazie curry met de rijst en/of naan. 

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Notes

Bewaartip: deze spinazie curry met paneer kun je prima nog enkele dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren wanneer je wat over hebt. Warm het een paar dagen later op voor de lunch of een snel diner. Dubbel genieten!