Print

Recept: Sinterklaas Cheesecake met kruidnoten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Sinterklaas Cheesecake is een topper om te serveren tijdens jouw Sinterklaas feest! Een verrukkelijk stukje Sinterklaastaart als toetje of voor bij de koffie! Geniet van roomkaas met een vleugje amandel, karamel en pepernoten on top!

  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 60 minutes
  • Total Time: 9 hours 20 minutes
  • Yield: 12-14 personen 1x

Ingredients

Scale

Ingrediënten deegbodem:

  • 250 gram bloem,
  • 125 gram bruine basterdsuiker,
  • 3 eetlepels speculaas- koek- of pumpkin spice kruiden,
  • mespunt zout,
  • 160 gram koude (!) boter, in kleine stukjes.

Ingrediënten cheesecake:

  • 200 gram witte chocolade,
  • 600 gram roomkaas (bijv. Philadelphia),
  • 200 gram crème fraîche,
  • 200 gram suiker,
  • 4 grote eieren (L),
  • 2 theelepels amandel extract (of gebruik vanille)
  • 2 handjes kruidnoten.

Voor de topping:

  • Decoratie: 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water,
  • (chocolade)kruidnoten.

Extra:

  • oven,
  • springvorm van 24 cm,
  • bakpapier,
  • keukenmixer met deeghaken en garde,
  • spatel,
  • au-bain-marie,
  • steelpannetje.

Instructions

  1. Zorg er als eerst voor dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Haal ze hiervoor minstens 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden / 165 hete lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  2. Maak als eerste de deegbodem: Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout door elkaar. Voeg hier de stukjes koude boter aan toe, en kneed dit snel tot een samenhangend deeg. Dit kan ook met de keukenmixer en deeghaken. Vorm een bal van het deeg, druk deze plat uit in de bodem van de springvorm. Stop in de koelkast om te rusten.
  3. Verwarm de witte chocolade au-bain marie en zet apart om iets af te koelen. Ondertussen klop je in de keukenmixer met garde de roomkaas met de crème fraîche en de suiker zacht en romig.
  4. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. (Voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen.) Voeg hierna de amandel extract en de gesmolten witte chocolade toe en spatel dit rustig door om te mengen. Tot slot roer je er de kruidnoten doorheen
  5. Giet de vulling bovenop de deegbodem en bak gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 120 graden (110 hete lucht) en laat nog 40 minuten garen.  De bovenkant zal in ieder geval gestold zijn, maar het midden kan nog een beetje wiebelig zijn.
  6. Laat de Sinterklaas cheesecake afkoelen in de vorm en laat daarna een nacht volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
  7. Voor het serveren maak je de karameltopping. Stop de suiker en water in een steelpannetje en verwarm op medium vuur. Niet roeren! Laat de suiker bubbelen en een beetje bruin kleuren. Haal dan van het vuur en roer rustig door tot je een karamel hebt.
  8. Verdeel wat chocolade truffel kruidnoten en cappuccino kruidnoten over de afgekoelde cheesecake en lepel hier de karamel overheen. Laat een paar minuten opdrogen. Snijd de Sinterklaas Cheesecake in punten en serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty