Print

Recept: Pulled Pork in de oven maken

Vraag je slager om een mooi egaal dik stuk procureur (varkensnek) voor je af te snijden. Dan weet je dat deze overal even gaar is. Maar je kunt ook schouderkarbonades zonder bot gebruiken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 2.5 uur
  • Total Time: 3 uren
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo procureur (of varkens schouderkarbonades zonder bot)

‘Dry Rub’ voor Pulled Pork:

  • 2 eetlepels bruine basterd suiker
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel ‘smoked hot‘ paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel zout
  • ¼ theelepel gemalen (zwarte) peper

Pulled Pork BBQ Saus:

  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 200 ml barbecue saus
  • 150 ml ketchup
  • 250 ml appelsap (whiskey of bier kan ook)
  • 1 eetlepel worchestershire saus

Extra:

  • Gietijzeren braadpan met deksel

Instructions

  1. Haal de procureur ongeveer een uurtje van tevoren uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen. Dep het vlees NIET droog met keukenpapier.
  2. Verwarm de oven voor op  graden 150 graden (135 hetelucht) en plaats een rooster onderin de oven.
  3. Meng de ingrediënten voor de ‘Dry Rub’ goed door elkaar. Smeer hier het vlees rondom helemaal mee in. Druk goed aan. 
  4. Verwarm de braadpan op middelmatig vuur. Verwarm een klein scheutje olie en bak hierin de uien en knoflook glazig. Voeg hier de barbecuesaus, ketchup, appelsap en worchestershire saus aan toe en roer goed door gedurende 1 minuut. Zet daarna het vuur uit en leg de procureur in de saus. Deze zal ongeveer voor de helft onder staan. Plaats de deksel op de braadpan en plaats deze op het rooster in de oven. Bak het vlees gedurende 2,5 uren in de oven gaar.
  5. Haal de pan uit de oven en plaats terug op het fornuis. Gebruik een grote opscheplepel of vleestang om het vlees uit de saus te tillen en verplaats naar een ovenschaal. Je zou met twee vorken de procureur compleet uit elkaar moeten kunnen trekken. (Lukt dit niet dan moet hij nog iets langer in de oven.)
  6. Breng de saus in de braadpan aan de kook en verlaag het vuur naar middelmatig. Kook de dunne saus in tot een dikke en stroperige saus, terwijl je regelmatig blijft roereren. Bij mij duurde dit 5 minuten.
  7. Meng de stroperige saus door je pulled pork. Dit geeft een geweldige smaakexplosie en houdt het vlees sappig. Doe eventueel de deksel op de pan om warm te houden, zeker als je nog een ander gerecht (voor bij de pulled pork) dient te bereiden.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Grotere portie maken?

Zorg ervoor dat je een pan hebt die groot genoeg is voor zo’n stuk vlees. Hou er rekening mee dat bij een groter stuk vlees je deze waarschijnlijk een extra 1 – 3 uren dient te garen in de oven. Je pulled pork is klaar als je deze gemakkelijk met twee vorken uit elkaar kunt trekken.

Pulled Pork invriezen:

Heb je pulled pork over? Laat goed afkoelen, weeg 1-, of 2- persoons porties af en stop in een hersluitbaar diepvrieszakje. Bewaar deze plat in de vriezer. Haal de pulled pork voor gebruik een uurtje van tevoren uit de vriezer en bak op in een koekenpan, met een lepeltje olie. 

Keywords: Pulled Pork, varkensvlees, barbecuesaus, bruine suiker, appelsap, oven