Print

Recept: pompoen salade met rode bietjes en uienchutney

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Vier de herfst met deze pompoen salade met rode bietjes en uienchutney

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten voor de salade:

  • ½ flespompoen
  • 350 gr rode (of gele) bietjes
  • 2 handjes sla melange
  • 75 gr amandelen en/of hazelnoten (ongezouten en ongebrand)
  • 100 gr blauwe kaas, bijvoorbeeld Roquefort
  • 2 naanbroden om erbij te serveren
  • ½ el gedroogde tijm
  • Versgemalen peper
  • Plantaardige olie

Ingrediënten voor de uienchutney:

  • 5 rode uien
  • 3 el plantaardige olie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 100 ml droge, rode wijn
  • 50 ml koud water
  • ½ el gedroogde tijm 
  • 3 el rietsuiker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet alvast een ruime ovenschaal klaar.
  2. Schil de uien en snij in dunne halve ringen. Schep de uien in een pan met alle overige ingrediënten voor de uienchutney. Roer goed door elkaar. Breng het mengsel aan de kook en laat vervolgens zachtjes doorkoken voor minimaal 45 minuten. Tussendoor roer je de uienchutney om. Proef de chutney tegen het eind van de kooktijd en voeg naar eigen smaak nog extra ingrediënten toe.
  3. Ondertussen schil je de bietjes en snij in dunne partjes. Ook schil je de pompoen en snij het vruchtvlees in blokjes. Schep de bietjes en pompoen in de ovenschaal samen met flink wat olie, peper en de gedroogde tijm. Plaats voor 45 minuten in het midden van de oven. Tijdens de oventijd schep je de groenten af en toe om. Hou de garing in de tussentijd in de gaten: de bietjes en pompoen moeten goed roosteren en zacht worden, maar natuurlijk niet verbranden.
  4. In de laatste 5 minuten van de oventijd plaats je ook de naanbroden in de oven.
  5. Verkruimel de blauwe kaas alvast. Rooster de amandelen en/of hazelnoten in een droge koekenpan op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat de noten niet verbranden. 
  6. Zodra de uienchutney en naan klaar zijn, serveer je alles samen in een grote pompoen salade met bietjes, blauwe kaas, noten en sla melange.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda