Print

Recept: Polenta met champignons en asperges

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een warme ‘pap’ gemaakt van maismeel is ware comfort food! Dit heerlijke recept voor polenta met champignons en asperges is vegan en glutenvrij. In Italie is polenta een zeer bekend gerecht om van te smullen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groenten
  • Cuisine: Mediterrane keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale

Voor de geroosterde kikkererwten:

  • 150 gram kikkererwten (uit blik),
  • 12 eetlepels olijfolie,
  • ½ theelepel paprikapoeder,
  • ¼ theelepel knoflook poeder,
  • ¼ theelepel tijm,
  • ¼ theelepel gemalen komijn,
  • naar smaak: peper & zout.

Voor de groenten:

  • 350 gram groene asperges
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl tijm
  • sap van ½ citroen
  • olijfolie
  • peper & zout

Voor de polenta:

  • 80 gram polenta maisgries
  • 250 ml (groente)bouillon
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • (vegan) geraspte kaas (optioneel)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Marineer en bak de kikkererwten krokant in de oven volgens dit recept
  2. Ondertussen ga je vast de groenten bakken. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Was de asperges en snijd de houtige onderkant er af. Bak de asperges gedurende 4 minuten rondom aan in de olie. Breng op smaak met peper & zout en schep daarna uit de pan op een bord. Lepel hier 1 eetlepel vers citroensap overheen en laat intrekken.
  3. Verwarm opnieuw de koekenpan en bak hierin de champignons, ui en knoflook zacht gedurende 5 minuten. Breng op smaak met peper & zout, paprikapoeder, tijm en tot slot 1 tl citroensap. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur hierna uit. 
  4. Tot slot ga je de polenta maken. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpan en voeg hier het mais meel aan toe. Bak kort aan en voeg dan de bouillon en de amandelmelk toe. Breng aan de kook, roer goed door en zet vervolgens vuur laag. Laat de polenta een half uur zachtjes 20 minuten doorkoken, maar roer elke paar minuten de pap even goed door.
  5. Schep de polenta in diepe borden of kommetjes. Verdeel hier de gebakken champignons en groene asperges overheen. Top af met de krokante kikkererwten en eventueel wat geraspte vegan kaas. Serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty