Print

Recept: Patatas Bravas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Spaanse aardappeltjes zijn een verrukkelijke tapas gerecht! Gebakken aardappeltjes met een lekkere pittige bravas saus met gerookte paprika poeder.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 6-8 personen 1x
  • Category: tapas
  • Cuisine: Spaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo vastkokende aardappels,
  • 3 eetlepel olijfolie,
  • 1 teentje knoflook,
  • snuf zout,
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie.

 

  Voor de bravas saus:

  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 1 eetlepel maizena,
  • 2 theelepel koud water,
  • 2 theelepels (sweet) paprikapoeder,
  • 1 theelepel HOT ‘Smoked’ paprikapoeder,
  • 200 ml kruidenbouillon,
  • zout & peper,
  • 1 theelepel azijn of citroensap.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor tot 220 graden (200 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de aardappels, snijd overlangs door en vervolgens in blokken van 2 cm. Spoel goed af onder de kraan en dep daarna droog met keukenpapier. Hussel de aardappels om met de olie, knoflook zout en peterselie en verspreid over de bakplaat en bak de patatas af gedurende 30-35 minuten in de oven.
  3. Ondertussen ga je de bravas saus maken: verwarm de olie in een koekenpan gedurende 2 minuten. Meng in een klein kommetje de maizena met het water en zet apart.
  4. Zet het vuur vervolgens laag en roer de paprika poeder, smoked paprikapoeder en maizena mengsel door elkaar heen. Zet het vuur weer iets hoger en giet voorzichtig de bouillon erbij. Roer met een houten lepel de patatas bravas saus steeds goed door en laat gedurende 5 minuten inkoken. Breng op smaak met peper, zout en de azijn.
  5. Zodra de patatas uit de oven komen serveer je deze in een aardwerken tapas schaaltje. Giet hier de bravas saus meteen overheen en serveer direct. 

Eet smakelijk!

Groeten, Betty

Notes

Vul je patatas bravas aan met bijvoorbeeld stukjes ui, paprika, gebakken kip of zelfs chorizo. Dit kun je gewoon meebakken op de bakplaat in de oven (of frituur mee). Je kunt er ook een ander tapas vlees of vis gerecht bij serveren. Check hier alle tapas recepten.