Print

Recept: Pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei (Bretonse pannenkoek)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wij Nederlanders zijn dol op pannenkoeken, maar de gemiddelde Fransman maakt er ook iets lekkers van: bijvoorbeeld deze hartige pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei! Tijdens vakanties in La Douce France is dit mijn favoriete vulling voor crepes ofwel een Bretonse pannenkoek

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor de Bretonse pannenkoeken (crêpes):

  • 1 ei (M)
  • 300 ml (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • 60 gr bloem
  • 75 gr boekweitmeel
  • zonnebloemolie

Voor de vulling:

  • 200 gr verse spinazie
  • 8 plakken gram achterham
  • 100 gram gerast gruyere kaas
  • 4 eieren
  • Olijfolie of roomboter, om te bakken
  • Peper & zout

Instructions

  1. Meng de ingredienten voor de crepes in een ruime kom en klop op met een handgarde. Laat 30 minuten staan. (Tip: lees hier alles over het zelf bakken van pannenkoeken.
  2. Verwarm een koekenpan op medium vuur met olie of boter en bak hierin alvast 4 spiegeleieren. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
  3. Verwarm (opnieuw de) koekenpan of een speciale pannenkoekenpan met een beetje olie en bak hier vervolgens 4 stuks Bretonse pannenkoeken op medium hoog vuur. Wacht tot de bovenkant licht gestold is en draai de crepe om. 
  4. Beleg daarna elke crepe direct met 50 gram verse spinazie. Strooi hier 25 gram kaas over heen en plaats 2 plakken ham er overheen. Schep voorzichtig een spiegel ei er bovenop. 
  5. Maak het helemaal Frans door 4 zijkanten een stukje naar het midden te vouwen zodat je een vierkant pakketje krijgt- dit wordt ook wel ‘galette’ genoemd. Door de warmte zal de spinazie ook wat slinken en de kaas smelten. Yummmm!
  6. Serveer direct en ga door met de volgende pannenkoeken bakken. 

Eet smakelijk!

Notes

Tijd besparen tip: Je kunt de crepes natuurlijk van tevoren opbakken en warm houden in een oven op 50 graden. Maar je mag ook kant en klare pannenkoeken gebruiken of zelfs tortilla wraps. Deze hoef je dan enkel even kort op te warmen in de magnetron of in een koekenpan en lekker belegen met spinazie, ham, kaas en spiegelei.