Print

Recept: Mexicaanse Flan met sinaasappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Flan is een verrukkelijk custard dessert gemaakt van melk met karamelsaus topping. Erg geliefd in Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in centraal Amerika zoals Mexico. Het heeft een zijdezachte en romige structuur en is ideaal om pittige gerechten mee af te sluiten.

Ingredients

Scale
  • 200 gram suiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 300 ml koffiemelk (evaporated milk)
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 1 el vanille extract
  • 1 el maizena
  • snufje zout
  • ½ sinaasappel

Extra:

  • kookpannetje
  • waterkoker
  • cakeblik 22 cm
  • rechthoekige ruime ovenschaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (160 hetelucht). Vul een waterkoker met water en breng alvast aan de kook.
  2. Verwarm de suiker in een pannetje op medium vuur en wacht tot het gaat smelten. Laat het eventjes doorkoken maar zorg dat het niet verbrand. Giet de karamel in het cakeblik en laat staan. 
  3. Maak het pannetje schoon en giet hier de gecondenseerde melk, koffiemelk en snufje zout in. Verwarm een paar minuten op middelmatig vuur. Voeg het vanille extract toe. Roer de maizena los met een theelepeltje koud water en voeg daarna ook toe aan de melk. Roer het geheel goed door elkaar.
  4. Kluts ondertussen de eieren los in een ruime mengkom. Giet in een dun straaltje de warme melk bij de eieren en blijf kloppen. Ga zo door tot alle melk is opgenomen.
  5. Rasp de schil van de bio sinaasappel boven de kom en roer door de melk. Schenk dit voorzichtig op de karamel in het cakeblik.
  6. Plaats het blik in een ruime ovenschaal en vul de ovenschaal aan met water dat net van de kook af is. Het is de bedoeling dat het cakeblik voor minstens de helft onder heet water staat.  Schuif de ovenschaal voorzichtig in het midden van de oven en bak de Mexicaanse flan gedurende 45 minuten. De bovenkant dient net aan gestold te zijn.
  7. Til het cakeblik uit het water en laat 1 uur op een rooster afkoelen. Verplaats daarna naar de koelkast en laat minstens 4 uren opstijven. Voor het serveren keer je de vorm om op een serveerbord. De karamel komt dan bovenop te liggen.

Notes

Serveer tip: de sinaasappel die je gebruikt hebt voor de zeste kun je in de koelkast bewaren. Snijd voor het serveren in zeer dunne ronde plakjes en leg deze bovenop de Mexicaanse flan. Deze kun je dan mee opeten.