Print

Pulled Chicken in abrikozensaus met Marokkaanse couscous

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met dit recept maak je een heerlijk Pulled Chicken in abrikozensaus met Marokkaanse couscous . Dit geurige gerecht met diverse groenten, couscous en zachte kip is zo’n verrukkelijk Marokkaans gerecht dat je zowel in een braadpan kan maken, maar ook in een tajine.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Marokkaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de pulled chicken + abrikozensaus:

  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 100 gram wortel, grof geraspt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel Ras el Hanout kruidenmix
  • tl. smoked ‘sweet’ paprikapoeder 
  • ½ kippenbouillonblokje
  • 400 gram ‘Polpa’ tomatenstukjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 80 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 250 ml water
  • 4 kippendij filets
  • ½ citroen
  • verse koriander
  • zout & peper
  • olijfolie, voor het bakken

Voor de Marokkaanse couscous:

  • 1 rode ui, in parten
  • 1 rode paprika, in stukken
  • 1 courgette, in halve maan plakjes
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • kaneelstokje
  • 200 gram couscous
  • 300 ml gekookt water
  • ½ kippenbouillonblokje
  • 1 eetlepel Ras El Hanout kruidenmix
  • 3 eetlepels olijfolie + extra voor bakken.

Voor erbij (optioneel):

Instructions

  1. Als eerste gaan we de tomatensaus maken: Verhit een scheutje olie in een pannetje en bak hierin de ui glazig. Voeg wortel, knoflook en Ras el Hanout kruidenmix en ‘smoked’ paprikapoeder toe en bak deze gaar. Het zal heerlijk gaan ruiken. Dan gaat er verkruimeld bouillonblokje, de tomatenpulp (Polpa), tomatenpuree, rietsuiker,  gedroogde abrikozen en het water erbij. Breng aan de kook, verlaag het vuur naar middelmatig en laat met de deksel op de pan gedurende 30 minuten zachtjes doorkoken. Je kunt er zelfs voor kiezen om de saus een beetje te pureren met een staafmixer.
  2. Voor de ‘pulled chicken’ maken stop je de kippendijen in een kookpan, voeg genoeg water toe tot ze onder staan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes garen met de deksel op de pan. Schep ze daarna uit de pan op een bord om af te koelen. 
  3. Daarna gaan we pas de Marokkaanse coucous maken. In een braadpan op middelhoog vuur verhit je een scheutje olie bak de uien glazig. Voeg daarna paprika, courgette en knoflook met het kaneelstokje toe en bak alle groenten rondom aan gedurende 2 minuten. Plaats de deksel, verlaag het vuur naar medium en laat 20 minuten stoven. Breng de groenten op smaak met zout en peper, verwijder het kaneelstokje, draai het vuur uit en hou warm met de deksel op de pan.
  4. Trek met twee vorken de kippendijen filets uit elkaar. Dit is letterlijk de ‘Pulled Chicken‘ maken. Het kookvocht heb je niet meer benodigd. Vervolgens voeg je de uit elkaar geplukte kip toe aan de abrikozensaus. Knijp de citroen boven de pan uit en gooi er een klein handje verse koriander bij. Roer goed door en laat op laag vuur dit nog 5 minuten minuten sudderen.
  5. Tot slot ga je de Marokkaanse couscous bereiden in een kookpannetje. Breng het water aan de kook met verkruimeld bouillonblokje en Ras el Hanout. Voeg de couscous en olijfolie toe, roer goed door en haal daarna meteen van het vuur af. Plaats direct de deksel op de pan laat dit 5 minuten staan om te wellen. Roer daarna de couscous los met een vork. Verdeel de couscous over een (ronde) serveerschaal. Plaats hier de gebakken groenten bovenop. Je kunt er ook voor kiezen om de couscous door de groenten heen te scheppen in de braadpan.
  6. Serveer de Marokkaanse couscous met pulled chicken, dit kan er bovenop of los erbij in een aparte serveerschaal. Geef hier eventueel ook flatbreads en tahini bij. Bestek is in dat geval geen vereiste want je gebruikt het platbrood als lepel voor je pulled chicken in abrikozensaus met couscous.

Besaha! (= Eet smakelijk!)