Print

Recept: Lo Mein Noodles

Lo Mein is een Chinees gerecht dat bestaat uit Chinese tarwenoedels of noodles met gewokte groenten, eventueel aangevuld met gebakken vlees of garnalen en een sojasaus. Het is een simpel recept dat supersnel op tafel staat. Ideaal voor een doordeweekse avond, maar ook voor het opmaken van restjes groenten in de groentelade!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 minuten
  • Cook Time: 15 minuten
  • Total Time: 2 hours 20 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Vegetarische gerechten

Ingredients

Scale
  • 300 gr biefstuk
  • 180 gr ramen noodles
  • 250 gr champignons
  • 2 baby paksoi
  • 2 bosuien
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • neutrale olie om in te bakken

Voor de saus:

  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 el mirin rijst wijn ( of gebruikt sherry)
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl suiker

Instructions

  • Boil water in a large pot for the noodles. If using the lo mein egg noodles, you can skip this step, as those noodles do not require any pre-cooking. But if using fresh white noodles, you will have to boil them. Just cook until al dente, drain, and rinse in cold water. Set aside.
  • In a small bowl, combine the soy sauces, sesame oil, dissolved sugar, and five spice powder, if using.
  • Heat 1 tablespoon oil in a wok over high heat and add the garlic, mushrooms, and the white parts of the scallions. Stir-fry for 30 seconds and add the peppers and carrots. Make sure your wok is searing hot, and then add the Shaoxing wine. Stir-fry for another minute.
  • Next, add the snow peas and leafy greens to the wok and cook until the greens are just wilted. Then add your noodles. Make sure that before you add them, they’re somewhat loose and not all clumped together (you can rinse them in warm water to loosen them up before adding them to the wok).
  • Pour your sauce mixture over the noodles and stir-fry until the color of the noodles are uniform. A folding or scoop-and-lift motion works well for that. Once everything is well-combined, dish out the noodles and serve.

Notes

Heb je nog veel restjes groenten in je koelkast? Dan kun je deze waarschijnlijk wel kwijt in dit makkelijk noedel gerecht. Niet alleen paksoi en paddestoelen smaken heerlijk in Lo Mein noodles, maar ook Chinese kool, bimi & broccoli, peultjes of spinazie. Voeg het gerust toe en hou circa 200 gram roerbakgroenten per persoon aan.