Print

Recept: Het klassieke broodje hamburger

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Hoe maak je het klassieke broodje hamburger klaar? Met deze tips wordt je een burger pro.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 min
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 2-4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 4 hamburgers
  • 4 burgerbroodjes met sesamzaad
  • 8 sla blaadjes
  • 1 (vlees)tomaat, in 8 plakken
  • optioneel: 4-8 plakjes (cheddar) kaas
  • 1  ui, in dunne ringen
  • 8 plakken augurk (slices in pot)
  • mayonaise
  • ketchup of barbecuesaus
  • Boter of olijfolie

Extra:

  • Koekenpan of BBQ
  • (tapas) prikkers

Instructions

  1. Verwarm de oven of barbecue voor op 200 graden. Bak de burgerbroodjes af volgens de gebruiksaanwijzing en zet daarna apart.
  2. Verhit ondertussen een beetje boter of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uienringen zacht gedurende 5 minuten. TIP: voeg hierna een schepje suiker of chilisaus toe en bak nog een extra 2-3 minuten mee voor gekarameliseerde uien. Schep daarna uit de pan en zet apart.
  3. Voeg een beetje olie of boter toe aan de koekenpan. Bij gebruik van de barbecue kwast je het grilrooster of bakplaat in met olie. Bak vervolgens de hamburgers rondom bruin volgens de baktijd vermeld op de verpakking. Meestal doe ik 3-4 minuten per kant en zodra ze het vuur op gaan druk ik ze zachtjes plat met een brede spatel. Dit maakt iets dunnere maar grotere burgers die beter op je broodjes passen. Tevens zorgt het ook voor minder ‘opbollen’ tijdens het bakken.
  4. Voor het maken van cheeseburgers: Zet daarna het vuur uit en plaats direct de kaas bovenop de burgers. Deze zal door de warmte direct gaan smelten en je cheeseburgers zijn hierna klaar voor gebruik.
  5. Het lekkerste is om nu de afgebakken burgerbroodjes doormidden te snijden en met de snijkant even aan te bakken in het bakvet van de burgers. In de koekenpan zul je de burgers er eerst even uit moeten scheppen. Maar de barbecue is vaak ruim genoeg om ze naast de afgebakken burgers te plaatsen. Het bij op de grill of direct op de bakplaat waar je net de burgers hebt gebakken. Heel kort of in ieder geval tot de snijvlakken wat krokant en bruin beginnen te worden. Deze extra stap zorgt er ook voor dat je broodjes wat steviger blijven en niet snel uit elkaar vallen tijdens het opeten.
  6. Het klassieke broodje hamburger bouwen doe je vervolgens zo:  (van onder naar boven):
  • Onderkant broodje besmeren met een beetje mayonaise,
  • beleg elk broodje met 2 blaadjes sla,
  • warme (cheese)burger er op,
  • vervolgens 2 plakken tomaat,
  • en de aangebakken uiringen,
  • top af met ieder 2 plakjes pickles,
  • Smeer nu een flinke dot ketchup of barbecuesaus op de bovenste helften van de broodjes,
  • Bovenkant van het broodje er vervolgens op doen en vastzetten met een prikker.
  • Serveer direct!

Eet smakelijk!!

Notes

De toppings maken je klassieke broodje hamburger en zorgen ervoor dat je naar hartelust kunt variëren qua smaken. De klassiekers zijn natuurlijk ketchup of barbecuesaus, tomaat, ui en pickles. Maar probeer ook eens avocado, brie of camembert en uitgebakken baconstrips. Of ga voor vijgen, gehakte hazelnoten en blauwe kaas. Je kunt het zo gek niet bedenken of het smaakt heerlijk op een broodje hamburger!