Print

Recept: Klassieke Appeltaart maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het recept voor een echte ouderwetse Hollandse appeltaart. Uiteraard gemaakt met zanddeeg en een vulling van blokjes of plakjes appel en eventueel gewelde rozijnen als je dat lekker vind. Een klassieke appeltaart maken is niet moeilijk en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al standaard in huis. Maar deze taart staat bij ons ook bekend als Oma’s appeltaart – en elke oma heeft haar eigen recept – dus het is een brok aan heerlijkheid en nostalgie.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min. + rusten
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur en 40 minuten
  • Yield: 8-10 personen 1x
  • Category: Taart
  • Method: bakken
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

  • 200 gram (patent) bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 130 gram KOUDE roomboter
  • 1 eidooier
  • 1 kilo goudreinette appels
  • 1 el. citroensap
  • 1 el. fijne suiker
  • 1 tl. kaneel
  • 60 gram gewelde rozijnen (optioneel)
  • 2 el. maizena / custard poeder / paneermeel
  • 1 el. koffiemelk
  • 2 el. abrikozenjam (optioneel)

Extra:

  • foodprocessor (optioneel)
  • huishoudfolie
  • springvorm 20 cm doorsnede
  • bakpapier
  • deegroller
  • bakkwast

Instructions

    1. Maak als eerste de zanddeegbodem: Stop de bloem, basterdsuiker en zout in de grote bak van de foodprocessor. Snijd de roomboter in blokjes en voeg samen met eidooier toe. Plaats de deksel en  ‘snijd’ het geheel tot een zacht deeg. Heb je geen foodprocessor? Gebruik dan 2 messen om eerst de boter door bloem en suiker heen te snijden en daarna ga je over tot met de hand kneden. Vorm een bal van het deeg, sla plat tot een plak, wikkel deze in keukenfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
    2. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden (160 hete lucht) en bekleed de springvorm met bakpapier.
    3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes of plakjes. Stop in een mengkom en roer hier 1 el. citroensap, 1 el fijne suiker en 1 tl kaneel goed door. Zorg dat alle appels goed bedekt zijn met het suikermengsel. Tot slot voeg je de gewelde rozijnen toe.
    4. Haal het zanddeeg uit de koeling en rol hier ⅔ deel van het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond. De plak is groot genoeg om een bodem met opstaande rand van circa 4 cm hoogte. Bestrooi de bodem daarna met de maizena of custard (voor een vleugje vanille smaak) en verdeel hier het appelmengsel overheen. Druk een klein beetje aan.
    5. Rol het resterende ⅓ deel van het deeg uit tot een rechthoekige plak en snijd hier repen van 1 cm dikte van. Leg deze repen in een ruitpatroon bovenop de appels. Bestrijk daarna de repen en de bovenkant van de deegrand met de koffiemelk.
    6. Schuif de klassieke appeltaart op een rooster net onder het midden van de oven en van en bak de taart gedurende 45 minuten goudbruin en gaar.
    7. Daarna haal je de taart uit de oven en verplaats naar een rooster. TIP VAN OMA: roer de  abrikozenjam los met een eetlepel kokend heet water. Dit mengsel strijk je dan met een bakkwast voorzichtig over de bovenkant van de taart. Na 5 minuten afkoelen kun je de springvorm rand verwijderen en de oer-Hollandse appeltaart volledig laten afkoelen voor dat je deze gaat snijden in punten. Je kunt de appeltaart gerust op het aanrecht bewaren, maar dan wel afgedekt met aluminiumfolie of – nog beter – in een glazen taartstolp.

Eet smakelijk!

Notes

Gebruik je een grotere vorm, bijv. 22 – 24 cm, dan tel je overal 25% extra bij op. Bijv. 250 gram bloem ipv 200 gram.