Print

Recept: Kip met chorizo uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Serveer de Spaanse ovenschotel met bijvoorbeeld brood- zo kun je lekker in de saus dippen. Of maak, zoals ik,  gebakken aardappeltjes erbij. Dit recept is ook erg lekker met rijst.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: SPaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 chorizo worst (ca 200 gr)
  • 8 drumsticks (met vel)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 rode uien
  • 6 knoflooktenen
  • 250 gram champignons
  • 1 blik gepelde tomaten (400 ml)
  • 150 ml port of sherry
  • 1 el verse peterselie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  •  100 gr Kalamta zwarte olijven

Extra:

  • Braadpan
  • ruime ovenschaal.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Vet de ovenschaal in met olijfolie en zet apart.
  2. Snijd de uiteindes van de chorizo en snijd de worst vervolgens in dunne plakjes. Verhit een hapjes- of stoofpan op hoog vuur en bak hierin de chorizo in 3 minuten krokant. Schep de chorizo uit de pan en zet apart.
  3. Bak in het achter gebleven bakvet de drumsticks rondom bruin gedurende 6-8 minuten op middelhoog vuur. Blijf regelmatig keren.
  4. Was ondertussen de paprika’s, verwijder de steel en zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove blokjes. Pel de uien en snijd in kwarten. Pel de knoflook en snijd overlangs door de helft. Boen de champignons schoon en snijd in kwarten. Schep de drumsticks uit de pan en verspreid deze in een diepe ovenschaal.
  5. Voeg nu desnoods nog een eetlepel olijfolie toe aan de pan (als deze te ‘droog’ is), en bak hierin de  paprika’s, uien, knoflook en champignons rondom gaar in 5 minuten.
  6. Pureer de tomaten uit blik met een pureestamper in een kom (of gebruik hiervoor je handen) en voeg toe aan de pan met groenten. Schenk de Port of sherry erbij in de pan. Breng op smaak met de peterselie, tijm, gerookte paprikapoeder, peper en zout en laat de saus een paar minuten doorkoken.
  7. Voeg tot slot de chorizo weer toe aan de saus. Verwijder de pit uit de olijven en snijd ze in doormidden en voeg ook toe aan de saus. Roer het geheel om en giet de saus over de drumsticks in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal op een rooster net onder het midden van de oven en bak de Spaanse ovenschotel gedurende 30-40 minuten gaar.
  8. Versier de ovenschaal enkel nog met wat blaadjes rucola en serveer de rest van de rucola erbij aan tafel.

Buon appetito!

Notes

Dit gerecht kan ook gemaakt worden met een hele kip. Vervang de drumsticks dan door een hele kip, bak deze rondom aan in de pan, en stop een gehalveerde rode uit IN de kip. Maak de saus volgens de rest van de stappen, en serveer deze in, op en om de kip in de ovenschaal. De baktijd wordt dan echter 50-60 minuten.