Print

Recept: Kerst Koekjes maken (video)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens de feestdagen ga je gezellig samen kerst koekjes maken. Deze kun je versieren met amandelschaafsel, glazuur en kerst disco dip! Veel plezier!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. (+30 min. wachten)
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: heel veel kerst koekjes
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram bloem,
  • 1/4 theelepel zout,
  • 100 gram basterdsuiker (maakt niet uit welke kleur),
  • 125 gram koude(!) roomboter,
  • Kerst smaakmaker: bijvoorbeeld 0.5 theelepel vanille extract of 0.5 theelepel speculaaskruiden,
  • 1 eierdooier.

Decoratie:

  • amandelschaafsel,
  • 50 gram poedersuiker,
  • Kerst disco dip strooisels.

Instructions

  1. Meng de bloem, zout, suiker en kerst smaakmaker in een kom.
  2. Snijd de koude boter met twee messen eerst in kleine stukjes. Voeg daarna toe aan de bloem, en prak met een vork door de bloem en kneed kort door. Voeg hierna het geklutste eierdooier toe.
  3. Kneed alle ingrediënten met 1 hand snel(!) door elkaar, en vorm hier een bal van. Laat afgedekt met huishoudfolie ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht.
  5. Rol het kerst koekjes deeg uit op een met bloem bestoven werkblad of aanrecht. De lap dient minimaal 5 mm dik te zijn. Je kunt nu met een uitsteekvormpje kerst figuurtjes uit steken.
  6. Deze koekjes dienen dan 10-15 minuten gebakken te worden in een voorverwarmde oven.

Decoreren Kerst koekjes:

  1. Voor de amandelschaafsel dien je de koekjes even licht nat te maken met je vinger en koud water. Plak vervolgens het schaafsel op de koekjes en bak daarna af in de oven.
  2. Voor het glazuur: dienen de kerst koekjes volledig afgekoeld te zijn. Roer de poedersuiker los met 1-2 theelepels water en lepel dit over de koekjes. Bestrooi direct met de Kerst disco dip en laat opdrogen.

Notes

Variatietip: wil je twee kleuren koekjes maken?  Verdeel de ingrediënten dan over 2 separate komen. Bijvoorbeeld:

  1. 100 gram bloem, snufje zout, 50 gram witte basterdsuiker, halve theelepel vanille, 67 gram boter, halve eierdooier.
  2. 100 gram bloem, snufje zout, 50 gram donkerbruine basterdsuiker, halve theelepel speculaaskruiden, 67 gram boter, halve eierdooier.