Print

Recept: Kalkoenvulling maken (Turkey Stuffing)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Onderstaande ‘Turkey stuffing’ recept is genoeg voor een kalkoen van 5 kilo. Pas de hoeveelheden aan bij een kleinere of grotere vogel. De vochtige ‘Turkey Stuffing’ gebruik je om de holte van de kalkoen mee te vullen voor het braden van de vogel. Je kunt er echter ook voor kiezen om onderstaande stuffing in een ovenschaal te stoppen en in de oven te bakken. Dan serveer je de kalkoenvulling als ‘dressing’: een los bijgerecht voor je gebraden kalkoen. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: vanaf 30 minuten - tot 1.5 uur
  • Yield: 8-10 personen 1x
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 afbak Franse stokbroodjes – samen 300 gram *
  • 125 gram roomboter
  • 1 grote ui (of 2 kleintjes), gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne ringetjes
  • 1 wortel, in blokjes gesneden
  • 4 el. peterselie, fijngehakt
  • 2 el tijmblaadjes
  • 2 el salieblad, fijngehakt
  • 2 eieren
  • 900 ml afgekoelde kippenbouillon

(* je kunt ook 1 grote Franse baguette – liefst 1 dag oud- gebruiken voor dit recept)

Extra:

  • braadpan
  • ovenschaal 30x20 cm (optioneel)
  • garde

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Snijd de afbak-stokbroden in de lengte in 4 plakken , draai op hun kant en snijd in 4x repen (totaal 16 repen van 1 cm dikte). Snijd hier vervolgens blokjes van. Spreid het brood uit over de bakplaat en bak krokant in 20 minuten. Laat daar na iets afkoelen.
  3. Smelt ondertussen de roomboter in een ruime braadpan. Bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij en wortel zachtjes aan gedurende 6 minuten. Voeg daarna de peterselie, tijm en salie toe en bak dit mee gedurende 2 minuten. Draai het vuur uit en voeg de krokante stukken stokbrood toe en schep goed om. Je kunt bij deze stap ook eventuele andere smaakmakers (zie notes) er doorheen scheppen.
  4. Kluts de eieren in een ruime kom en schenk in delen de afgekoelde bouillon erdoor. Meng hier het broodmengsel doorheen en laat 5-10 minuten staan. Het vocht wordt nu geabsorbeerd door het brood. Je kalkoenvulling is nu klaar voor gebruik en kan dus rechtstreeks in de holte van de kalkoen gestopt worden. Deze ‘turkey stuffing’ bakt dan mee gedurende de gehele bereidingstijd van de vogel.
  5. Maar….. Je kunt ook het volgende doen: Vet een ovenschaal (30×20) in met een beetje extra roomboter of olie. Stop hier het brood-groentemengsel in en overgiet met het ei-bouillonmengsel. Dek de ovenschaal af met aluminumfolie en bak 45 minuten in een oven van 175 graden (160 hetelucht). Verwijder de folie en bak de bovenkant nog een extra 15 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Serveer deze ovenschaal met ‘dressing‘ als los bijgerecht op tafel, naast de gebraden kalkoen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Bovenstaand recept is een eenvoudig basis recept voor de kalkoenvulling maken. Maar je kunt hem helemaal naar wens uitbreiden met luxe ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld ook toe – mag ook een mix zijn van:

  • 50 gram gehakte walnoten of pecannoten, wel vooraf even droog roosteren in een koekenpan
  • 50 gram gewelde cranberry of rozijnen
  • 50 gram gedroogde tomaten, op olie, uitgelekt
  • 50 gram olijven, in ringen gesneden
  • vervang een deel van de bouillon door 100 – 200 ml sinaasappelsap of cranberrysap
  • 100 gram uitgebakken magere spekreepjes, ontbijtspek of bacon
  • 1 hele appel, geschild en in blokjes
  • handje gepofte kastanjes, in stukken gesneden
  • kruiden of specerijen, naar wens (bijv. kaneel, kruidnagel, paprikapoeder, basilicum)