Print

Recept: Okonomiyaki (Japanse Pannenkoek)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als er een Aziatisch Streetfood gerecht is dat ik graag tijdens foodfestivals bestel, dan is het wel de Japanse Okonomiyaki pannenkoek! En je maakt het thuis ook heel eenvoudig zelf! Lekker vullen met witte kool, bosui, ontbijtspek en aftoppen met mayonaise en die verrukkelijk okonomiyaki saus.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Method: bakken
  • Cuisine: Japanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de Okonomiyaki saus:

  • 6 el. ketchup
  • 2 el. worcestershiresaus
  • 2 el. sojasaus of tamari
  • 2 el. honing
  • 2 el. mirin (rijstwijn)
  • 2 tl. maizena

Voor het pannenkoeken beslag:

  • 4 eieren (M)
  • 280 gram bloem
  • ½ tl. bakpoeder
  • ½ tl. zout
  • 250 ml. afgekoelde dashi (of gebruik afgekoelde groenten bouillon)

Voor de Okonomiyaki vulling (wat jij wilt dus):

  • 300 gram witte kool, fijngesneden
  • 100 gram tauge
  • 3 bosuien, in ringetjes gesneden,
  • 3 el. gebakken uitjes (kant-en-klaar)
  • 1 el. fijngehakte (sushi) gember
  • 150 gram ontbijtspek of bacon

Extra toppings (naar wens):

  • Kewpie mayonaise
  • Sriracha saus
  • bonito flakes
  • dunne reepjes nori

Extra:

  • Pannenkoekenpan (ik gebruik deze van BK Cookware)
  • spuitflacon, spuitzakje of gebruik ziploc zakje
  • zonnebloem of olijfolie.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 60 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats deze alvast in de oven.
  2. Maak als eerste de okonomiyaki saus: verwarm alle ingrediënten, behalve de maizena, in een pannetje. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Roer de maizena los met 2 eetlepels koud water, voeg toe aan de saus en laat ook 2 minuten meekoken. Zet daarna het vuur uit, schep de helft van de saus in een spuitflaconnetje of spuitzakje en zet apart. Plaats een deksel op het pannetje om de rest van de saus warm te houden. Vul tevens een spuitflacon met mayonaise en zet ook apart.
  3. Ga nu het beslag maken: kluts hiervoor de eieren in een ruime kom. Voeg de bloem, bakpoeder, zout en dashi toe en klop het geheel goed door. 
  4. Hou van de vulling een klein beetje van de gesneden bosui en de plakken ontbijtspek nog even apart. De rest van de ingrediënten voor de vulling roer je nu goed door het pannenkoeken beslag tot alles bedekt is.
  5. Verwarm de pannenkoekenpan op medium hoog vuur en voeg een klein scheutje olie toe. Schep met een volle soeplepel een kwart van het beslag uit de kom en in de pan. Plet het beslag tot een pannenkoek van max. 2 cm dikte. Verdeel vervolgens 2,5 reepjes ontbijtspek over de bovenkant. Bak de okonomiyaki gedurende 3 minuten op deze zijde.
  6. Schuif de pannenkoek vervolgens op een bord en keer het bord om boven de pan om vervolgens de andere kant te bakken. Ondertussen ga je de reeds gebakken kant inkwasten met de okonomiyaki saus.
  7. Na ook 3 minuten bakken, schep je de okonomiyaki nog een keer om en kwast nu ook de kant met spek goed in met de okonomiyaki saus. Schep de pannenkoek uit de pan en plaats op de bakplaat in de oven om warm te houden.
  8. Bak de overige vier pannenkoeken net zo. Voor het serveren maak je het gerecht nog even af door  ‘strepen’ te trekken met de okonomiyaki saus en de mayonaise. Serveer met de overgebleven bosui, eventueel bonito flakes, reepjes nori of zelfs pittige sriracha saus!

Eet smakelijk!