Print

Recept: Indiase gele currysoep (Dal Tadka)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Indiase gele currysoep op het menu: een verwarmende, gezonde maaltijdsoep met gele spliterwten en heerlijke Indiase smaakmakers! Echt een hartverwarmde soep om van te genieten! Het lijkt een beetje op de Indiase klassieker Dal Tadka en is ideaal voor deze winterse dagen. Serveer deze soep lekker met naan of papadum om erin te dopen.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 8 hours 30 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale
  • 175 gele spliterwten
  • 100 gram kruimige aardappelen
  • 100 gram sperziebonen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Flinke hand verse koriander
  • 1 rode peper
  • 1 tl mosterdzaadjes (optioneel)
  • 2 el. gele currypasta
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml. kokosmelk
  • 2 el. kokosolie
  • Zout en peper
  • Evt. naan broodjes of papadum om erbij te serveren

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Spoel de spliterwten af en wel ze minimaal 6,5 uur in een ruime hoeveelheid water. Vervolgens giet je ze af en kook ze 1,5 uur zachtjes in licht gezouten water. 
  2. Als je naan of papadum serveert bij de soep, bereid dit dan volgens de gebruiksaanwijzing. 
  3. Ondertussen versnipper je de ui en snij de knoflook heel fijn. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snij ze in stukken. De aardappels schil je en snij ze in kleine blokjes. Snij ook alvast de rode peper in dunne ringetjes.
  4. Verwarm 2 el. kokosolie in een soeppan of ruime hapjespan op middelhoog vuur. Voeg vooraf eventueel de mosterdzaadjes toe en bak even kort tot ze beginnen te ‘poppen’. Dit geeft al zoveel smaak vooraf mee aan de olie. Voeg vervolgens de uien toe en bak deze in 3 minuten glazig. Vervolgens roer je de gele currypasta en knoflook erdoorheen, dit bak je nog even mee. 
  5. Schep de gare spliterwten door het mengel. Indien nodig laat je ze nog even uitlekken voordat je ze toevoegt. Voeg ook de kokosmelk, het bouillonblokje en 200 ml. water toe. Roer alles goed door elkaar. Met een staafmixer mix je het tot een egale soep. 
  6. Voeg de sperziebonen en aardappelen toe en breng de soep aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes doorkoken. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
  7. Serveer de soep met de verse koriander en fijn gesneden rode peper eroverheen gestrooid. 

Bewaartip: deze soep is ideaal om op een later tijdstip weer op te warmen. Maak een grote pan en vries een deel in of bewaar het enkele dagen in de koelkast.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Let op: Als je geen kant-en-klare erwten gebruikt, houd bij de bereidingstijd dan rekening met 6-8 uur wellen en 90-120 minuten koken.