Print

Recept: Hummus Bowl met champignons

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegan kikkererwten dip is perfect voor de meatless monday of tijdens een zomerse borrel. Serveer je hummus in een diep bord met pittige gebakken champignons erbij!Ook lekker: gebruik eens een paddestoelenmix met bijv. eekhoorntjesbrood en shi take in plaats van alleen paddestoelen!  Scheur vervolgens het platbrood aan stukken en lekker (samen) dippen maar!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 15 min
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Hoofgerechten met groenten
  • Cuisine: Libanese keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale

Voor de gebakken champignons:

  • 125 gr champignons (of paddenstoelenmix)
  • ½ witte ui
  • ½ tl fijngehakte knoflook
  • ½ tl komijn
  • ½ tl paprikapoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • peper & zout
  • sap van ½ citroen
  • olijfolie, om in te bakken

 

Voor de Hummus Bowl:

  • 200 gr hummus kikkererwten dip (homemade)
  • 50 gr kikkererwten (uit pot of stazak)
  • 2 el pijnboompitten
  • verse koriander of peterselie
  • rasp van ½ citroen
  • paprikapoeder
  • olijfolie extra vierge

Instructions

  1. Verwarm een koekenpan zonder olie op medium vuur. Voeg de pijnboompitten toe en rooster deze lichtbruin. Schep de noten uit de pan en laat afkoelen. Veeg de koekenpan schoon met een keukenpapiertje.
  2. Vervolgens ga je de gebakken champignons maken: Boen de champignons (of paddenstoelen) schoon met een keukenpapiertje. Snijd grote even door of in partjes. Pel de ui en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit.Was de peper, verwijder eventueel de zaadlijst en hak zeer fijn.
  3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de ui glazig op medium hoog vuur. Voeg vervolgens de champignons toe en bak het geheel gedurende 5 minuten. Blijf roeren, het lijkt eerst heel ‘droog’ te worden, maar op een gegeven moment beginnen ook de champignons te ‘zweten’.
  4. Voeg dan de knoflook, komijn, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak deze ook gedurende een extra 5 minuten mee. Voeg eventueel een heel klein beetje water toe als het te droog wordt.
  5. Zet daarna het vuur uit. Pers de citroen uit en voeg een beetje citroensap naar smaak toe en roer goed door. Breng de gebakken champignons op smaak met zout, peper. Dek af met een deksel om een beetje warm te houden.
  6. De tussentijd kun je eventueel ook gebruiken om eventueel je hummus te maken (zie ook notes). Verwarm tevens de extra 50 gr kikkererwten in een steelpannetje water, giet af en laat uitlekken.
  7. Schep de hummus in een brede bowl of diep bord en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Plaats nu de lepel in het midden van de bowl en draai het bord rond terwijl je een kuiltje maakt in de hummus. Lepel hier de gebakken champignons in. Top de hummus bowl af met de pijnboompitten en de hele kikkererwten. Bestrooi tot slot met gehakte verse koriander, wat extra citroen zeste (rasp) en een lekkere snuf paprikapoeder. Giet een beetje olijfolie extra vierge over de bowl en serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Voor je begint aan dit recept: is je hummus reeds klaar? Of ga je die vooraf nog bereiden volgens dit recept? Zorg er bij gedroogde kikkererwten dan wel voor dat je deze een nacht van tevoren laten weken in water. Zelf maken zorgt dus nog wel voor extra bereidingstijd.