Print

Recept: Hummus Bowl met aubergine

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ben jij ook dol op hummus? Maak dan eens deze hummus bowl met aubergines uit de oven. Het is een heerlijke vegan maaltijd en past perfect op deze Meatless Monday! Of je nu gaat voor eigengemaakte hummus of kant-en-klare hummus uit de winkel: dit is hummus recept voor de lunch of diner. Of deel hem lekker tijdens een borrel

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 90 minuten
  • Total Time: 1 uur en 45 minuten
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Libanese keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale

Voor de geroosterde aubergines:

  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 el olijfolie
  • sap van halve citroen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 05. tl zout
  • flinke snuf peper.

Voor de Hummus Bowl:

  • 200 gr hummus kikkererwten dip (homemade)
  • 3 el pijnboompitten (optioneel)
  • plakjes augurk
  • verse koriander of peterselie
  • paprikapoeder
  • pita broodjes

 

Extra:

  • ovenschaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht) en plaats een rooster net onder het midden.
  2. Was de aubergines en verwijder het groen. Snijd de aubergines in de lengte door. Leg op het snijvlak en snijd nogmaals in de lengte door. Je hebt nu 8 lange repen. Snijd elke reep in stukken van 2 cm dikte en leg alle stukken in een ovenschaal.
  3. Pel en pers de knoflook uit. Stop in een kommetje met de olijfolie, het sap van een halve uitgeperste citroen, de paprikapoeder, zout en peper. Roer goed door elkaar en giet dit over de aubergine stukken. Hussel met je handen goed door.
  4. Plaats de schaal in de oven en rooster de aubergines gedurende 90 minuten. Na elk half uur bakken schep je de aubergines even goed om zodat alle sappen en kruiden goed verdeeld worden. (Totaal 3x omscheppen dus.)  TIP: Het roosteren van de aubergines kun je tevens ook enkele dagen van tevoren doen. Bewaar je geroosterde aubergines in de koelkast in een afgesloten pot, voeg desnoods extra olie toe zodat alles bedekt is.
  5. De tussentijd kun je eventueel gebruiken om je pijnboompitten te roosteren en om eventueel je hummus te maken (zie ook notes).
  6. Schep de hummus in een brede bowl of diep bord en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Plaats nu de lepel in het midden van de bowl en draai het bord rond terwijl je een kuiltje maken in de hummus. Lepel hier de geroosterde aubergines in. Top de hummus bowl met aubergines af met de pijnboompitten, plakjes augurk. Bestrooi tot slot met gehakte verse koriander of peterselie en een lekkere snuf paprikapoeder. Serveer direct!
  7.  

Notes

Voor je begint aan dit recept: is je hummus reeds klaar? Of ga je die vooraf nog bereiden volgens dit recept? Zorg er bij gedroogde kikkererwten dan wel voor dat je deze een nacht van tevoren laten weken in water. Zelf maken zorgt dus nog wel voor extra bereidingstijd.