Print

Recept: Hele Cola Kip van de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb jij wel eens een hele kip bereid op de barbecue? Maak een eigen marinade van cola en barbecuesaus en kwast hier dat lekkere kippetje mee in. Lekker met gebakken aardappeltjes, maiskolven en een groene salade! Jaaaa deze hele cola kip wil jij zeker weten ook eens gaan maken! Gebruik voor dit recept svp wel reguliere Cola want de suikers vormen juist een stroperige saus die ideaal is voor het inkwasten van de kip.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min + 6 uren marineren
  • Cook Time: 75 min.
  • Total Time: 8,5 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Barbecue recepten
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 hele kip (ca 1 kilo)
  • 1 blikje Cola a 330 ml (regular, geen light of zero!)
  • 200 ml barbecue saus

Voor de bbq kruiden rub:

  • 2 el (gerookt) paprikapoeder
  • 1 el bruine suiker
  • 2 tl zout
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl crushed chili’s of cayenne peper

Voor erbij:

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 2 hele maiskolven
  • olie voor het bakken
  • peper & zout

Instructions

  1. Maak de kip rondom schoon en verwijder het touw. Plaats de kip in een schaal. Meng alle kruiden samen voor de kipkruiden bbq rub en wrijf hier de kip rondom mee in. Niet alleen op het vel maar ook onder het vel. Strooi ook wat kruiden aan de binnenkant van de kip. Dek de schaal af met folie en plaats de kip gedurende 5-6 uur in de koelkast om te marineren. (Deze stap kun je evt. ook een dag van tevoren al doen.)
  2. Boen de aardappels schoon onder stromend water maar schil ze niet. Snijd in parten en plaats in een ruime kookpan met water + snuf zout. Breng aan de kook en laat de aardappels daarna 10 minuten zachtjes koken. Giet daarna af en laat uitstomen.
  3. Was de maiskolven en verwijder eventuele sprietjes of blad. Hak daarna de kolven in 2-3 gelijke stukken.
  4. Verwarm de (gas)barbecue voor op 180 graden. Vet de bodem van de gevogelte stomer in met olie, maar niet de ‘holte’ in het midden.
  5. Giet het blikje Cola (330 ml) in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat gedurende 5 minuten inkoken tot je ca 200 – 250 ml over hebt. Je hebt exact 100 ml nodig voor de saus, de rest van de cola giet je in de ‘holte’ van de gevogelte stomer. Daarmee stoom je straks de kip van binnen uit.
  6. Verwarm nu de 100 ml ingekookte Cola opnieuw in het steelpannetje, samen met de barbecue saus. Roer goed door om alles te vermengen en zet daarna het vuur uit.
  7.  Haal daarna de kip uit de koelkast en plaats deze op de gevogelte stomer. De armen en poten zullen dan tevens iets open vallen. Kwast vervolgens de kip rondom royaal in met de cola-barbecuesaus. Steek een vleesthermometer in de borst en plaats de gevogelte stomer in het midden van de barbecue. Bak de kip gedurende 30 minuten.
  8. Ondertussen meng je de aardappels en stukken mais in een kom met een flinke scheut olie. Breng op smaak met zout en peper. Haal na 30 minuten de gevogelte stomer eventjes van de barbecue en leg de aardappels en mais rondom de kip in de stomer. Kwast vervolgens de kip nogmaals volledig in met de cola-barbecuesaus. Het is niet erg als je hierbij op de groente morst want die smaken trekken er vervolgens ook in .
  9. Plaats de stomer opnieuw in de barbecue en bak de kip met groenten gedurende 30 minuten. Kwast Check daarna de kerntemperatuur van de kip, deze zou 75 graden moeten zijn. Voor een kippetje van 1 kilo duurt dat ongeveer 60 – 75 minuten totaal, en dan zouden de aardappels en mais ook gaar moeten zijn. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt eigenlijk elke soort kipkruiden mix gebruiken om de kipmarinade te maken. Ik gebruikte echter mijn speciale BBQ kruiden voor kip en verving daarbij de mosterd door bruine suiker. Dit vond ik qua smaak beter passen bij de Cola. Maar varieer hier gerust ook zelf in!