Print

Recept: Halloween Millionaire Shortbread

Deze halloween millionaire shortbread is een heerlijke luxe traktatie bestaande uit eenvoudige koek, bloedrode karamel en chocolade met monster oogjes !

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: Halloween
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de shortbread:

  • 250 gram bloem,
  • 150 gram koude roomboter,
  • 80 gram fijne suiker,
  • 1 theelepel vanille extract,
  • snufje zout,

Voor de karamellaag:

  • 75 gram roomboter,
  • 75 gram bruine basterdsuiker,
  • snufje zout,
  • 1 blik gecondenseerde melk (ca. 400 gram),
  • 1 theelepel eetbare rode gel kleurstof (ik gebruikte Wilton Christmas Red).

Voor de toplaag:

Extra:

  • vierkante bakvorm 25x25 cm,
  • bakpapier,
  • klein pannetje,
  • au-bain marie.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed de bakvorm met het bakpapier en zet apart.
  2. Maak als eerste het shortbread deeg: Meng de bloem met de suiker en zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg samen met de vanille toe aan de bloem. Kneed met je hand snel tot een samenhangend deeg. Duw dit in de bakvorm uit tot een vierkante plak. Strijk de bovenkant goed glad, met de bolle kant van een lepel en bak de shortbread in 25-30  minuten af in de oven.
  3. Ondertussen ga je de karamellaag maken: Smelt de boter in het pannetje, op laag vuur. Voeg de bruine suiker en snufje zout toe en roer goed door om op te lossen. Schenk de gecondenseerde melk erbij en laat het geheel 15 minuten inkoken op laag vuur. Blijf wel continue doorroeren om aanbranden te voorkomen. Zet vervolgens het vuur uit en roer de rode gel kleurstof door de karamel. Schenk de rode karamel op de afgebakken shortbread bodem, dek de vorm af met zilverfolie en stop 2 uur in de koelkast om goed af te koelen.
  4. Tegen het einde van de koeltijd, ga je de toplaag maken: Breek de chocolade in stukjes en smelt au-bain marie. Kantel je bakvorm iets heen en weer om de chocolade goed en gelijkmatig te verdelen over de toplaag. Laat een paar minuten afkoelen op het aanrecht. Beleg de Halloween Millionaire Shortcake met het Halloween snoepgoed. Druk het tevens een paar milimeter in de chocolade om goed vast te zetten. Laat de chocoladelaag vervolgens nog een uur afkoelen in de koelkast.
  5. Haal de Halloween Millionaire Shortbread zo’n 15 minuten voor serveren uit de koelkast en snijd met een groot koksmes in stukken of blokjes.

Happy Halloween!

Groetjes, Betty