Print

Recept: Groene aspergesoep met spinazie

Aspergesoep met spinazie en mungbonen
  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 2 kommen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram groene asperges
  • 150 gram verse spinazie
  • 75 gram mungbonen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 el. crème fraîche
  • Een takje verse krulpeterselie
  • 15 gram roomboter
  • 15 gram bloem
  • Peper en zout naar smaak

Benodigdheden:

  • Staafmixer/blender/keukenmachine

Instructions

  1. Begin met het bereiden van de mungbonen. Kook ze in licht gezout water 30 minuten tot ze zacht en gaar zijn. 
  2. Schil de groene asperges ondertussen minimaal en snij een stukje van de onderkant af. Kook de asperges heel kort gaar, zo’n 3 minuten. Daarnaast kook je 0,5 liter water en los daarin het bouillonblokje op. 
  3. Nu ga je een ‘roux’ maken, dit is om de soep uiteindelijk te binden. Zet een pan op laag vuur en smelt daarin de roomboter. Als het gaat sissen voeg je de bloem toe en roer je het mengsel goed door zodat het niet aanbakt. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe en roer goed door zodat het een egaal mengsel wordt zonder klontjes. Dit laat je 10 minuten zachtjes doorkoken. 
  4. Voeg na de 10 minuten de verse spinazie toe, pers de knoflook uit en voeg dit ook toe. Laat de spinazie slinken. Als laatste roer je de asperges, gare mungbonen en crème fraîche erdoorheen en verwarm je alles nog 1 minuut. 
  5. Zet het vuur uit en met een staafmixer mix je de soep tot een egaal mengsel. Ik was verbaasd hoe groen het mengsel opeens werd: looks healthy!
  6. Knip of snij de krulpeterselie fijn en roer dit door de soep. Proef de groene aspergesoep en voeg naar smaak een snuf zout en peper toe. Serveer de soep indien gewenst met een broodje ernaast. 

Bewaartip: je kunt deze groene aspergesoep nog prima 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Maak dus vooral iets extra of gooi restjes niet weg. Dan kun je het lekker opwarmen de dag erna.