Print

Recept: Ghee Cookies (Ghorayeba)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In het Midden Oosten kom je veelal deze Ghorayeba of Ghraybeh Ghee Cookies tegen. Gemaakt met smaakvolle geklaarde boter, poeder suiker en bloem. Je kunt er dan nog zelf diverse smaakmakers aan toevoegen als je wilt. Je serveert deze brosse maar zachte boterkoekjes bij munt thee.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + koelen
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Egyptische Keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram Ghee
  • 70 gram poedersuiker
  • tl bakpoeder
  • tl gemalen kardemom (optioneel)
  • 250 gram fijne bloem (patentbloem)
  • hele pistachenoten of hele amandelen, ter decoratie

Extra:

  • keukenmixer met bischopspatel (koekjesdeegklopper)
  • huishoudfolie
  • keukenpapier

Instructions

  1. Stop de Ghee in de mixerkom en plaats de bischopsspatel. Klop de boter luchtig en wit gedurende een paar minuten op middelhoge snelheid. Voeg daarna het poedersuiker toe en klop nogmaals door om te vermengen.
  2. Verlaag nu de snelheid naar middelmatig en voeg patentbloem, bakpoeder en smaakmakers (kardemom) toe. Mix tot alles goed vermengd is. Dek daarna de kom af met folie en plaats 30 minuten in de koelkast om het koekjesdeeg te laten koelen.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (150 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Scoop nu telkens een ruime eetlepel beslag uit de kom en vorm hier met natte handen een balletje van. Plaats op de bakplaat, evenredig uit elkaar en druk de koekjes een beetje aan met de palm van je hand. 
  4. Druk vervolgens in het midden van elk Ghee Cookie een hele noot (pistache of amandel) en schuif de bakplaat in de oven. Bak de Ghorayeba in 10-12 minuten gaar in het midden van de oven. Ze zullen er nog een beetje ‘bleek’ uitzien, maar dat hoort. Laat daarna op de bakplaat buiten de oven gedurende 10-15 minuten afkoelen. Verplaats daarna naar een rooster om volledig af te koelen. Poeder alleen nog een beetje af met extra poedersuiker.

Eet smakelijk!

Notes

Breng variatie aan in het deeg door de kardemom te vervangen door kaneel, kaneel of zelfs gewoon vanille. Je kunt ook rozenwater of oranjebloem water toevoegen. Dat zijn ook typisch Midden Oosterse smaakmakers