Print

Geroosterde wortel met Yoghurt en Dukkah

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor geroosterde wortel met yoghurt en dukkah had er zo eentje van Ottolenghi kunnen zijn. Je kunt bospeen of gewone worteltjes gebruiken. Maar gezien het winterseizoen gebruik ik een budgetvriendelijke zak met (kromme) winterpenen. De zachte groenten met de lobbige yoghurt, frisse smaken , gegrituurde uitjes en krokante notenmelange maakt het een fantastisch gerecht om te delen met elkaar.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4-6 persone 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Levantijnse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 750 gram winterpeen
  • 2 el. olijfolie
  • peper & zout
  • 2 el. fijngehakte verse peterselie of dille
  • 1 gele ui
  • 1 tl. maizena
  • (zonnebloem)olie, voor het frituren
  • 200 gram dikke yoghurt *
  • 2 tl. citroensap
  • ¼  tl.  zout
  • 4 el. Dukkah, als topping

 

Extra:

  • dunschiller
  • medium ovenschaal
  • keukenpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Vet de ovenschaal licht in met olie.
  2. Was de winterpenen en snijd snijd met de dunschiller rondom om de buitenste laag te verwijderen. Snijd de harde topjes er af, leg de penen vervolgens plat op een snijplank en snijd in de lengte doormidden. Leg met de snijvlakken omlaag en snijd elk stuk nogmaals doormidden tot repen. Extra dikke penen mag je gerust nog een extra keer doorsnijden zodat alle stukken nagenoeg dezelfde dikte en bereidingstijd hebben.
  3. Plaats de wortels in de ovenschaal. Giet hier de olie overheen en breng op smaak met zout, peper en peterselie (of dille). Hussel het geheel om met de vingers. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en rooster de winterpenen in 40 minuten goudbruin en gaar. Schep halverwege even om. Laat daarna 10 minuten buiten de oven afkoelen.
  4. Pel de ui en snijd deze in evenredige ringetjes. Plaats in een kommetje, voeg de maizena toe en zorg dat alles goed bedekt wordt. Verhit 2 cm olie in een diep pannetje.Laat goed heet worden en frituur de ui hierin lichtbruin. Schep uit de pan en laat de gefrituurde ui op een bord met keukenpapier uitlekken.
  5. Vlak voor het einde van de bereidingstijd roer je de dikke yoghurt los met citroensap en het zout. Lepel dit over een serveerschaal en gebruik de bolle zijde van de lepel om een beetje uit te smeren.
  6. Schep de wortels uit de ovenschaal en rangschik bovenop de yoghurt. Bestrooi met de gefrituurde uien, de dukkah en eventueel nog wat extra verse peterselie of dille. Serveer dit gerecht direct of op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Notes

* gebruik voor dit recept echte lekkere dikke yoghurt zoals Griekse yoghurt, Turkse of Bulgaarse kan ook. Helemaal geweldig is om hier vooraf hangop of labneh maken.