Print

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze heerlijke winterse geroosterde spruitjes salade met zoete aardappel is perfect voor een dagje zonder vlees. Dit groente gerecht met kaas, hazelnoten en een snuf kaneel doet het perfect als warme lunch of licht diner. Ga jij het recept ook eens proberen?

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram spruitjes
  • Een flinke zoete aardappel (bataat), met schil zo’n 250-300 gram
  • 125 gram blauwe kaas (bijvoorbeeld Danish Blue of Roquefort)
  • 75 gram veldsla
  • 50 gram hazelnoten
  • 5 el. olijfolie
  • 1 tl. kaneel
  • ½ tl. gemalen komijnzaad
  • Snufje zout en peper

Ingrediënten honing-mosterdvinaigrette:

  • 3 el. extra vierge olijfolie
  • 1 el. witte wijnazijn
  • el. honing
  • 1 el. mosterd

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (200 hetelucht). Vet een ovenschaal alvast in met olie en zet apart. 
  2. Boen de zoete aardappel grondig en snij eventuele uitlopers of slechte stukjes er ruim uit. Snij hem vervolgens (met schil ja) in blokjes van zo’n 1 tot 1½ cm. Was de spruitjes goed en halveer ze. Schep de bataat en spruitjes in de ovenschaal. 
  3. In een kommetje meng je de olijfolie met de kaneel, komijnzaad en een snufje peper en zout. Dit giet je over de bataat en spruitjes en schep alles goed door elkaar. 
  4. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven voor 10 minuten. Na 10 minuten schep je alles door, dit herhaal je na nog eens 10 minuten en dan zet je de schaal voor de laatste 5 minuten terug in de oven. In totaal staat de schaal dus 25 minuten in de oven. 
  5. Tijdens de oventijd kraak je de hazelnoten alvast en hak ze fijn. Rooster de hazelnootjes in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig zodat ze niet aanbranden. Zodra ze geroosterd zijn schud je ze in een vergiet zodat de schilletjes ertussenuit vallen.
  6. Snij ook alvast de blauwe kaas in blokjes. Voor de vinaigrette kluts je de olie, witte wijnazijn, mosterd en honing door elkaar. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat extra mosterd of honing toe als je dat lekkerder vindt. 
  7. Zodra de zoete aardappel en spruitjes geroosterd zijn haal je ze uit de oven en laat ze wat afkoelen. Verdeel de veldsla over de borden, schep hierop de geroosterde spruitjes en bataat en verdeel vervolgens de vinaigrette, blauwe kaas en hazelnoten eroverheen. 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda