Print

Recept: Gazpacho koude Spaanse groentensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gazpacho is een bekende koude Spaanse groentesoep. Een heerlijk voorafje, tapas of tussendoortje op een zomerse dag en lekker verkoelend! Met tomaten, komkommer en knoflook!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Total Time: 15 minuten + koelen
  • Yield: 6 -8 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Spaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1 komkommer,
  • 1 rode (punt)paprika,
  • 1 grote witte ui,
  • 3 teentjes knoflook,
  • 750 gram romatomaten,
  • 12 eetlepels balsamico azijn,
  • snufje zout,
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper,
  • optioneel: tabasco.

Aftoppen met:

  • 1/4 van de komkommer,
  • croutons,
  • goede Spaanse olijfolie,
  • tabasco (voor de pit)
  • verse peterselie.

Instructions

  1. Was de komkommer, snijd overlangs in plakken, vervolgens in repen en daarna dobbelsteentjes van 1×1 cm. Houdt ongeveer 1/4 hiervan apart als topping voor de gazpacho.
  2. Was de (punt)paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukken. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook.
  3. Halveer de tomaten en verwijder de zaadjes. Deze heb je niet nodig.
  4. Stop de komkommer, paprika, ui en knoflook in een foodprocessor of blender en maal deze helemaal fijn. Tijdens het pureren voeg je de tomaten. Breng op smaak met de balsamico, peper & zout. Je kunt eventueel een scheutje water toevoegen om hem wat dunner te maken, dit is persoonlijk.
  5. Laat de gazpacho vervolgens afgedekt en minstens 2 uur koelen in de koelkast. Schep daarna in (amuse) glaasjes of kommetjes. Top met de komkommer blokjes, croutons en een beetje verse peterselie. Giet er een paar druppels olijfolie op voor de smaak of serveer er juist wat tabasco bij voor de pit! 

Buon Apetito!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt de gazpacho gerust een dag van tevoren voorbereiden en door en door laten koelen in de koelkast.