Print

Recept: Fish and Chips maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fish and Chips is een van Engelands oudste streetfood gerechten. De vers gefrituurde vis en friet werden van oudsher in een krant gewikkeld en meegenomen. Serveer uiteraard met gefrituurde (of gebakken) frieten, doperwtenpuree, citroenpartjes en ravigottesaus. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 min
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vis
  • Method: frituren
  • Cuisine: Britse Keuken

Ingredients

Scale

Voor de gefrituurde vis:

  • 4 stuks kabeljauwfilet, a 125 gram
  • 175 gram + 25 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 250 ml pils of bier (licht van kleur)
  • 1 eiwit (ca 30 gram), stijfgeklopt
  • 12 liter plantaardige olie, voor het frituren

Voor erbij:

  • 750 gram grove friet naar keuze
  • 1 portie tartaarsaus
  • 400 gram (diepvries) doperwtjes
  • 50 gram zure room
  • 1 citroen, in partjes
  • zout & peper

Instructions

  1. Maak als eerste de tartaarsaus en zet deze koud in de koelkast. Check tevens de bereiding van de frieten en begin hier op tijd aan. Mocht je de frietjes willen frituren, doe dit dan voordat je de vis gaat bakken. Spreid de friet daarna uit over een bakplaat en houdt warm in de oven op 180 graden (165 hetelucht) terwijl je de vis bakt. Ovenfriet of Airfryerfriet kun je natuurlijk tegelijkertijd bakken.
  2. Breng een kookpannetje met ruim water + snuf zout aan de kook. Voeg de doperwten toe en kook deze gaar. Giet de doperwtjes af en stamp grof met een pureestamper. Voeg de zure room toe en breng op smaak met peper en zout. Houdt de doperwten puree warm in de pan met de deksel erop.
  3. Bewaar het maken van het bierbeslag en bakken van de vis echt tot het laatste moment! Verwarm hiervoor een frituur of braadpan met olie naar 190 graden.
  4. Meng in een ruime kom 175 gram bloem met bakpoeder en zout. Voeg hier langzaam het bier aan (je wilt geen dik bierschuin in het beslag) toe en kluts het geheel rustig door om klontjes te verwijderen. Spatel als laatste het stijfgeklopte eiwit er doorheen.
  5. Bestrooi de plakken vis met zout en peper. Stop de overige 25 gram bloem in een kom en haal hier de kabeljauw filets doorheen. Schud overtollig bloem af en haal daarna de filets door het bierbeslag heen. Laat iets afdruipen en laat de filets daarna langzaam in de frituur zakken. Zodra de onderkant mooi goudbruin kleurt draai je de vis met een tang om en bak ook de andere zijde. Let op! Bak niet meer dan 2 filets tegelijkertijd. Bij mij was de baktijd slechts 4 -5 minuten.
  6. Schep daarna de vis uit de olie en laat eventjes uitlekken op keukenpapier. Serveer daarna direct met friet, doperwtenpuree, tartaarsaus en partjes citroen om over de vis uit te knijpen.