Print

Recept: Crêpes met karamelsaus en noten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Boekweit crêpes met karamelsaus zijn heel typerend voor de Bretange streek in frankrijk. Overal kun je flesjes met salted karamel terugvinden om je pannenkoeken en crepes mee te beleggen. Maak er een heerlijk luxe dessert van door de crêpes met karamelsaus en notente serveren.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min wachttijd
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: dessert
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de Bretonse pannenkoeken (crêpes):

  • 1 ei (M)
  • 300 ml (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • 60 gr bloem
  • 75 gr boekweitmeel
  • zonnebloemolie, voor het bakken

Topping:

  • handje noten, zoals hazelnoten of pecannoten
  • 100 gram kristalsuiker
  • 40 ml water
  • 65 ml slagroom, alvast een beetje voorverwarmd
  • 1 afgestreken eetlepel roomboter
  • maldon saltflakes

Extra:

  • koekenpan
  • steelpannetje

Instructions

  1. Maak allereerst het crêpes beslag door eieren, melk, zout, bloem en boekweitmeel goed door elkaar te klusten met een handgarde. Laat 30 minuten rusten (zodat de melk het zetmeel uit de bloem goed kan opnemen).
  2. Verwarm de koekenpan op medium vuur en bak hierin de noten rondom. Doe dit zonder olie of boter, want dit is enkel om meer smaak te krijgen. Strooi de noten daarna op een bord en laat afkoelen.
  3. Maak vervolgens een karamelsaus volgens dit recept. Voeg tot slot een flinke snuf maldon saltflakes toe, roer goed door en zet daarna apart om iets af te koelen. (zo maak je salted caramel!)
  4. Verhit ondertussen de koekenpan met een klontje boter of olijfolie en schep hier 1/8 van het beslag in. Laat het beslag een beetje uitlopen en draai de crêpe om zodra de bovenkant niet meer vloeibaar is (dit duurt minstens 1 minuut).
  5. Bak de pannenkoek aan de andere kant ook gaar, en laat daarna op een warm bord glijden. Houd eventueel warm in de oven (+/- 60 graden) of boven op een pan met kokend water.
  6. Hak als laatste de geroosterde noten grof en serveer aan tafel:  beleg elke pannenkoek met een 2-3 eetlepels karamelsaus en bestrooi met de gehakte noten.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Maak de karamelsaus maximaal 1 dag van tevoren en bewaar in een afgesloten pot. Alvorens het dessert te serveren, warm je de saus even op in een pannetje op middelmatig vuur en serveer deze warm aan tafel.