Print

Desembrood bakken met een broodbakmix

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een voorbeeld recept met een Oergranen broodbakmix van het merk ‘Soubry’. Het recept wordt aangepast naar een variant met zuurdesem in plaats van gist te gebruiken.

Het zuurdesem bevat een hoeveelheid water en bloem, deze breng je simpelweg in mindering op je broodbak mix recept. Daarnaast is het aan te bevelen een zuurdesem deeg wat langer te laten rijzen voor een goede ontwikkeling.

Ingredients

Scale

Origineel Broodbakmix Recept (volgens verpakking):

  • 500 gram Soubry Oergranen Brood bakmix
  • 280 ml lauwwarm water (2024 graden)
  • 8 gram zout
  • 48 gram droge gist
  • 15 gram zachte boter

Aangepast Recept ivm desembrood:

  • 150 gram actief zuurdesem 
  • 425 gram Soubry Oergranen Brood bakmix
  • 205 ml lauwwarm water (2428 graden)
  • 8 gram zout
  • 15 gram zachte boter

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak (of gebruik je handen om te kneden)
  • plantaardige olie voor invetten
  • rond rijsmandje 2224 cm (of gebruik een ruime rechthoeking bakblik)
  • gietijzeren braadpan met deksel
  • bakpapier

Instructions

  1. Stop het zuurdesem in de mengkom van de mixer. Voeg de oergranen brood bakmix en het water toe en roer het goed door elkaar. Dek de kom af met folie of een theedoek en laat 30 minuten staan voor autolyse.
  2. Voeg daarna het zout en boter (of olie) toe en kneed 5 – 10 minuten met de keukenmixer door op lage stand met een deeghaak. Je kunt ook 15 – 20 minuten met de hand kneden.
  3. Vorm een bol van het deeg.Vet de kom in met een beetje zonnebloemolie en plaats het deeg hierin. Draai het deeg even rond, zodat alles bedekt is met olie en laat 2 uur rijzen op een warme plek. Trek en vouw het deeg ieder half uur even om met je handen (zie ook deze video). 
  4. Bestrooi het aanrecht met wat bloem. Doe dit zelfde ook met je rijsmandje of de theedoek. Schep het deeg uit de kom en vouw nog een laatste keer zoals hierboven beschreven. Vorm daarna het deeg tot een bol of rol, afhankelijk van je bakvorm. (TIP: Bekijk hier de video voor het vormen van een ronde ‘Boule’.) In een rijsmandje plaats je het deeg ondersteboven, dus met de naad omhoog. Dek de vorm af met folie en laat het deeg nu 3 -5 uren rijzen in de vorm. Je kunt er ook voor kiezen het deeg slechts 1-2 uur te laten rijzen en daarna met folie afgedekt in de koelkast te plaatsen voor een nachtrijs.
  5. Voor het afbakken verwarm je de oven voor op 230 graden celcius (210 hetelucht). Plaats ook meteen de gietijzeren braadpan met deksel in de oven en verwarm het geheel gedurende 30 minuten.
  6. Keer het rijsmandje om op een vel bakpapier. Maak met een scherp met inkepingen ter decoratie. Het makkelijkst is een kruis of een ‘oor’ in de lengte van het brood.
  7. Til de pan met ovenhandschoenen uit de oven en plaats op een onderzetter. Haal de hete deksel van de pan. Pak met twee handen de vier hoeken van het bakpapier beet en til in een keer in de pan. Plaats de deksel terug en schuif de pan in de oven. Bak het zuurdesembrood gedurende 25 minuten, verwijder daarna de gloeiendhete deksel en bak nog eens 15 minuten
  8. Verplaats het brood direct na het bakken naar een rooster en laat volledig afkoelen.

Eet smakelijk!

Notes

In plaats van een rond brood kun je ook een ruime rechthoekig bakblik gebruiken (bijv. 30 x 15 cm). Er zijn namelijk ook langwerpige rijsmandjes verkrijgbaar. En anders kun je bij stap 4 het deeg op een stuk bakpapier plaatsen, met de naad omlaag, en deze alvast in de bakvorm (broodvorm, cakevorm) hangen en tezamen meebakken in de oven.