Print

Recept: Breekbroodjes maken voor kleine broodjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze kleine broodjes die aan ‘elkaar’ zitten worden ook wel breekbrood of borrelbroodjes genoemd. Het zijn heerlijk kleine zachte bolletjes met een krokante topping van bijvoorbeeld sesamzaadjes, pompoenpitten of maanzaad. En deze breekbroodjes zijn makkelijk om te maken en gaan heel goed samen met bijvoorbeeld kruidenboter, voor bij de soep etc.

Ingredients

Scale

Voor het zachte breekbroodjes deeg:

  • 500 gram (patent)bloem
  • 1 zakje instant (droge) gist (7 gram)
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte roomboter, in stukken
  • 325 ml lauwwarme volle melk

Toppings:

  • sesamzaad
  • maanzaad
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • of maak een mix van bovenstaande toppings

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak
  • huishoudfolie
  • bakpapier
  • ronde (lage) bakvorm 30 cm
  • (of gebruik een ovenschaal 25 x 30 cm)

Instructions

  1. Stop alle ingredienten voor het deeg in de mengkom van de mixer. Plaats de deeghaak en kneed het deeg met de mixer in 10 minuten tot een soepel deeg waar je een dun vliesje van kunt trekken. Geen mixer in huis? Je kunt het deeg uiteraard ook 15 minuten met de hand kneden.
  2. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Bekleed vast een bakvorm met bakpapier.
  3. Vul alvast een paar kommetjes met eventuele toppings die je wilt gebruiken. Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 30 stukken. Tip: weeg het deeg af! Draai elk stukje deeg tot een mooi bolletje met twee droge handen. Dip elk bolletje in een van de toppings. Leg vervolgens de broodjes in de bakvorm met de topping naar boven.
  4. Dek de bakvorm nu ook weer af met folie en laat de kleine broodjes nog eens 45-60 minuten rijzen.
  5. Bak daarna het brood af in een voorverwarmde oven op 220 °C (200 hete lucht) gedurende 15 minuten. Ze dienen gaar en goudbruin te zijn. Laat eventueel afkoelen in de vorm alvorens te serveren.
Eet smakelijk! Groetjes, `Betty

Notes

Bewaartips: Eenmaal afgebakken kun je de broodjes 3-4 dagen bewaren buiten de koelkast. Verpak het brood het liefst in een broodzak of bakpapier. Je kunt ze ook invriezen tot 3 maanden.