- Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
- Stop de bloem en suiker in de mengkom van de mixer Voeg het zout toe. Rasp de schil van de citroen en voeg deze, samen met de citroenrasp uit het potje, ook toe. Hak de stemgember helemaal fijn en voeg deze ook toe. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat.
- Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
- Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand.
- Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk.
- Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 15-17 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna de boterkoek in de vorm, op een rooster buiten de oven, volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes. Hou de porties klein want boterkoek vult echt goed.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty